Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutritional Health συνέκρινε τη διατροφή των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα με εκείνους που ζουν στο εξωτερικό.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με υψηλότερο επίπεδο επιτυχούς γήρανσης μεταξύ ατόμων με το ίδιο γενετικό υπόβαθρο που ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Στόχος της μελέτης ήταν να συγκρίνει την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή και τα επίπεδα επιτυχούς γήρανσης μεταξύ των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.
"Ο ελληνικός πληθυσμός συγκαταλέγεται στους μακροβιότερους πληθυσμούς στον κόσμο και τα ποσοστά γήρανσης παραμένουν υψηλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες", δήλωσε στους Olive Oil Times η Catherine Itsiopoulos, εκτελεστική κοσμήτορας της Σχολής Υγείας και Βιοϊατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου RMIT Bundoora στην Αυστραλία.
"Ωστόσο, ο επιπολασμός των χρόνιων ασθενειών στην Ελλάδα, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η άνοια και η κατάθλιψη, αυξάνεται, ιδίως στους ηλικιωμένους πληθυσμούς", πρόσθεσε.
"Αν και η πρόληψη και η θεραπεία των ασθενειών είναι το κλειδί για την παράταση της ζωής, η εστίαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην επίτευξη της επιτυχημένης γήρανσης γίνεται ακόμη πιο σημαντική".
Ενώ η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με τη μακροζωία, η Ιτσιόπουλος δήλωσε ότι η επιτυχημένη γήρανση συνεπάγεται κάτι περισσότερο από την απουσία ασθενειών καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
"Περιλαμβάνει τη διατήρηση των λειτουργικών ικανοτήτων, όπως η ικανοποίηση των βασικών προσωπικών αναγκών, η κινητικότητα, η λήψη αποφάσεων, η διατήρηση υγιών σχέσεων, η συνέχιση της μάθησης και το να είσαι ένα πολύτιμο μέλος της κοινωνίας", είπε.
"Παρόλο που η γενετική είναι σημαντική για το πόσο καλά γερνάμε και αν διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, το περιβάλλον μας και ο τρόπος που ζούμε είναι σημαντικά", πρόσθεσε η Ιτσιόπουλος.
Στη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν τη "φύση έναντι της ανατροφής" των ιστορικών επιπέδων μακροζωίας που παρατηρούνται στην Ελλάδα.
"Συγκρίναμε τα επίπεδα επιτυχημένης γήρανσης σε Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα με Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό (στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες) για να προσδιορίσουμε το ρόλο του περιβάλλοντος διαβίωσης σε άτομα με το ίδιο γενετικό υπόβαθρο", δήλωσε η Ιτσιόπουλος.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα επικυρωμένο εργαλείο δείκτη επιτυχημένης γήρανσης (βαθμολογία από το 0 έως το 10) που περιλαμβάνει παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία, την κοινωνία, τον τρόπο ζωής και τους κλινικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της οικονομικής κατάστασης, της σωματικής δραστηριότητας, του δείκτη μάζας σώματος, της κατάθλιψης, της συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες με φίλους και οικογένεια, του αριθμού των ετήσιων εκδρομών, του συνολικού αριθμού των κλινικών παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων (δηλ. ιστορικό υπέρτασης, διαβήτη, υπερχοληστερολαιμίας και παχυσαρκίας) και του επιπέδου προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή.
"Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό είχαν μεγαλύτερα επίπεδα επιτυχημένης γήρανσης σε σύγκριση με τους Έλληνες που ζούσαν στην Ελλάδα, καθώς ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, κάπνιζαν λιγότερο, ήταν πιο δραστήριοι κοινωνικά, είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, είχαν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση", δήλωσε η Ιτσιόπουλος. "Είναι σημαντικό ότι οι Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό ακολουθούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή από ό,τι οι Έλληνες στην Ελλάδα".
"Η μελέτη μας έδειξε ότι οι προσωπικές επιλογές του τρόπου ζωής των ανθρώπων, η κοινωνική υποστήριξη, οι πολιτιστικές πρακτικές και ο τόπος διαμονής παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχή γήρανση, ακόμη και μεταξύ ατόμων που έχουν το ίδιο γενετικό υπόβαθρο", πρόσθεσε.
Η μελέτη χρησιμοποίησε τη βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής, η οποία κυμαίνεται από 0 έως 55. Ο δείκτης επιτυχημένης γήρανσης αξιολογήθηκε ως ένα εύρος από το 1 έως το 10.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό κατανάλωναν σημαντικά περισσότερα δημητριακά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα από την άλλη ομάδα.
Οι Έλληνες που ζούσαν στην Ελλάδα κατανάλωναν σημαντικά περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και πατάτες. Και στις δύο ομάδες, η κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών, εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και αλκοόλ βρέθηκε να είναι συγκρίσιμη.
Μετά την προσαρμογή για πιθανές διακυμάνσεις, το MedDiet Score συσχετίστηκε θετικά με τις βαθμολογίες του δείκτη επιτυχούς γήρανσης και στις δύο ομάδες.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αξιοσημείωτο ότι είναι ευεργετικά για την επιτυχή γήρανση.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα επιτυχούς γήρανσης μεταξύ ατόμων με παρόμοιο γενετικό υπόβαθρο.Ωστόσο, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες εγκαταλείπονται σταδιακά στις χώρες καταγωγής τους. Ταυτόχρονα, οι συνήθειες αυτές θεωρούνται πολιτιστική κληρονομιά και διατηρούνται μεταξύ των μεταναστών.
"Για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας για επιτυχημένη γήρανση, μπορούμε όλοι να στοχεύουμε στην τακτική σωματική δραστηριότητα, να συμμετέχουμε τακτικά σε κοινωνικές δραστηριότητες και να διατηρούμε υγιείς σχέσεις, να προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε το άγχος, να μην καπνίζουμε και να τηρούμε μια μεσογειακού τύπου διατροφή", δήλωσε η Ιτσιόπουλος.
"Η διατομεακή μελέτη μας έδειξε ότι το περιβάλλον διαβίωσης και οι προσωπικές επιλογές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιτυχή γήρανση στον πληθυσμό των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο", πρόσθεσε.
Η Ιτσιόπουλος δήλωσε ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει παρόμοιες μελέτες σε άλλους πληθυσμούς με διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο "για να εκτιμηθεί κατά πόσον αυτά τα ευρήματα είναι μεταβιβάσιμα και γενικεύσιμα και για να εντοπιστούν ενδεχομένως άλλοι παράγοντες που μπορεί επίσης να είναι σημαντικοί για την επιτυχή γήρανση".
"Θα ήταν επίσης σημαντικό να εξεταστεί η επίδραση των επιπέδων του δείκτη επιτυχημένης γήρανσης σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που παρακολουθούνται διαχρονικά στην υγιή μακροζωία", κατέληξε η Ιτσιόπουλος.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις