Τα αμύγδαλα μειώνουν την πείνα



Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύεται στο European Journal of Clinical Nutrition .Η τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική μελέτη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Purdue, ερεύνησε τον τρόπο επιρροής της κατανάλωσης αμυγδάλων στο σωματικό βάρος και την όρεξη. Στη μελέτη συμμετείχαν 137 ενήλικες με υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία από τις πέντε ομάδες για τις τέσσερις εβδομάδες: μια ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωσε τα καρύδια ή σπόρους κατά τη διάρκεια της μελέτης, και δύο ομάδες γεύματος και δύο ομάδες ενδιάμεσων γευμάτων που κατανάλωσαν 43 γρ. ολόκληρων αμυγδάλων καθημερινά σε καθορισμένους χρόνους πρωινού ή μεσημεριανού γεύματος, ή στο δεκατιανό ή στο απογευματινό, αντίστοιχα.

Οι στοματικές εξετάσεις ανοχής γλυκόζης (OGTT) εκτελέσθηκαν στην αρχή, μαζί με το ύψος, το βάρος, το σωματικό λίπος, την περιφέρεια μέσης, καθώς και με τις μετρήσεις πίεσης του αίματος. Μια διαιτητική ανάκληση 24ώρου ολοκληρώθηκε με έναν εγγραμμένο διαιτολόγο και οι αισθήσεις «πείνα», «πληρότητα» και «επιθυμεί να φάει» αντιλήφθηκαν/κατανοήθηκαν χρησιμοποιώντας τις οπτικές αναλογικές κλίμακες. Οι εντατικές συνεδρίες/συναντήσεις σίτισης που περιλαμβάνουν μία ολονύκτια νηστεία και διαδοχικές δειγματοληψίες αίματος μετά από την κατάποση των κύριων γευμάτων ή των ενδιάμεσων, πραγματοποιήθηκαν μια εβδομάδα μετά από το OGTT (στοματική εξέταση ανοχής γλυκόζης) και στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εβδομαδιαίες επισκέψεις παρακολούθησης, όπου καταγράφηκε το βάρος, αξιολογήθηκαν η 24 ώρη διαιτητική πρόσληψη και τα επίπεδα της όρεξης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμίνης Ε ήταν σημαντικά αυξημένη σε όλες τις ομάδες που κατανάλωναν αμύγδαλα συγκριτικά με την αρχική τιμή και την ομάδα ελέγχου. Ολοήμερες αξιολογήσεις της πείνας και της επιθυμίας για φαγητό έδειξαν ότι τα επίπεδα τους μειώθηκαν σημαντικά στις συνδυασμένες (δεκατιανό και απογευματινό) ομάδες σνακ και τα συνδυασμένες (πρωινό και μεσημεριανό) ομάδες κύριου γεύματος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, με τις εντονότερες μειώσεις να έχουν σημειωθεί όταν αμύγδαλα είχαν καταναλωθεί ως σνακ, σε ενδιάμεσο γεύμα δηλαδή.
 
πηγη: Life2Day

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις