Μια κυβερνητική απόφαση υποβαθμίζει τη Βόρεια Ελλάδα & θέτει σε κίνδυνο επενδύσεις 500εκ. ευρώ
Με επιστολή που απέστειλε σήμερα η Διοίκηση του ΣΒΒΕ, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, διαμαρτύρεται έντονα για την πρόσφατη κατάργηση της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» (ΕΜΑ), της πρώην Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης.
Ο ΣΒΒΕ ζητά την επανασύσταση της ΕΜΑ ούτως ώστε να υλοποιηθούν άμεσα επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στη Μακεδονία και τη Θράκη και για να λειτουργήσει αποκεντρωμένα ως εξυγιαντικό μέτρο του κατεστημένου αδιαφανούς συστήματος έγκρισης και ελέγχου επενδύσεων.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές της Μακεδονίας και της Θράκης όλων των κομμάτων και έχει ως εξής:
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζει με αισθήματα βαθύτατης απογοήτευσης την κατάργηση της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» (ΕΜΑ), ως αποτέλεσμα της κατάργησης της πρ. Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης.Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η ίδρυση και λειτουργία της ΕΜΑ αποτελούσε διαχρονικό και πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της προώθησης των επενδύσεων στην περιοχή. Μάλιστα, συνέστησε τολμηρή απόφαση αποκέντρωσης, σε μια περίοδο που η αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης ήταν και είναι προϋπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε και ως εξυγιαντικό μέτρο του κατεστημένου αδιαφανούς συστήματος έγκρισης και ελέγχου επενδύσεων, που αποδείχθηκε, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις και την σχετική απόφαση της πρώην Υπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Διαμαντοπούλου, ότι λειτουργεί στις Κεντρικές Υπηρεσίες.Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η ΕΜΑ υποδέχθηκε προς αξιολόγηση 95 επενδυτικά σχέδια από την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ύψους 500 εκατ. €, για τα οποία οι διαδικασίες «έτρεξαν» ταχύτατα. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία ως υπόδειγμα για τη δημόσια διοίκηση, ίσως επειδή δημιουργήθηκε εκ του μηδενός και δεν πρόλαβε να αποκτήσει «βαρίδια» και «αγκυλώσεις».Οι άμεσες συνέπειες της κατάργησης της ΕΜΑ, πέραν του πασιφανούς πολιτικού λάθους, είναι ότι προκαλείται τεράστια αναστάτωση και τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ειδικά για τις επενδύσεις που υποβλήθηκαν την πρώτη περίοδο (Απρίλιος – Μάιος 2011), το πρόβλημα είναι εντονότερο καθώς οι διαδικασίες για την εκταμίευση των επιδοτήσεων πλησίαζαν στο τέλος, και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα επενδυτικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και οι επιχειρήσεις αναμένουν την εκταμίευση για την εξόφλησή τους.Για τους παραπάνω λόγους ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί η συγκεκριμένη απόφαση με νέα που να προβλέπει την επαναλειτουργία της ΕΜΑ στο πλαίσιο του νέου Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑΘ), συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην υλοποίηση επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά, κυρίως, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην άσκοπη μετακίνηση των επιχειρηματιών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, ακόμη και για μια υπογραφή.