Η αβεβαιότητα της αγοράς, τα δημοσιονομικά προβλήματα και η έλλειψη ζήτησης και δεξιοτήτων οδήγησαν σε έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη επενδύσεων και την απώλεια θέσεων εργασίας στη βιομηχανία.
Πυλώνες της ενισχυμένης βιομηχανικής πολιτικής είναι:
- Επενδύσεις στην καινοτομία – παροχή ορθών συνθηκών-πλαισίων για επενδύσεις, ώστε να επιστρέψουμε στα επίπεδα προ κρίσης, εστιάζοντας σε έξι τομείς προτεραιότητας που διαθέτουν τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης και απασχόλησης στην Ευρώπη: προηγμένες κατασκευαστικές τεχνολογίες για καθαρή παραγωγή, βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, αγορές βιοπροϊόντων, βιώσιμη βιομηχανική πολιτική, κατασκευές και πρώτες ύλες, καθαρά οχήματα και πλοία και ευφυή δίκτυα. Τα κράτη μέλη πρέπει να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο και να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις σε αυτούς τους έξι τομείς.
- Καλύτερες συνθήκες στην αγοράς – βελτιώσεις στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και άνοιγμα διεθνών αγορών. Η Επιτροπή θα επικεντρωθεί σε επιλεγμένα θέματα όπου μπορεί γρήγορα να σημειωθεί σημαντική βελτίωση: βελτίωση της εσωτερικής αγοράς αγαθών, προώθηση της επιχειρηματικότητας όσον αφορά την ψηφιακή ενιαία αγορά, η οποία αναμένεται να αυξάνεται κατά 10% το χρόνο έως το 2016, προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και περαιτέρω προώθηση της διεθνοποίησης των ΜΜΕ της ΕΕ, φθάνοντας μεσοπρόθεσμα στο 25% (από 13%).
- Πρόσβαση σε χρηματοδότηση και κεφάλαια – για τη βελτίωση της χορήγησης δανείων στην πραγματική οικονομία, με την καλύτερη κινητοποίηση και στόχευση των δημόσιων πόρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ΕΤΕπ – που θα πρέπει να διαθέσει 10-15 δισεκατομμύρια ευρώ για την πρόσθετη δανειοδότηση των ΜΜΕ – και των διαρθρωτικών ταμείων, και με την αποδέσμευση ιδιωτικών πόρων μέσω της εξάλειψης εμποδίων που υπάρχουν ακόμη για το επιχειρηματικό κεφάλαιο και της διευκόλυνσης διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από μικρότερες εταιρείες.
- Ανθρώπινο κεφάλαιο και δεξιότητες – εφοδιασμός του εργατικού δυναμικού για τον βιομηχανικό μετασχηματισμό, ιδίως με την καλύτερη πρόβλεψη των αναγκών σε δεξιότητες και των αναντιστοιχιών. Στον τομέα αυτό, η Επιτροπή, κυρίως, θα προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία των εργοδοτών, των εργαζομένων και των αρμόδιων αρχών, μέσω της δημιουργίας των ευρωπαϊκών τομεακών συμβουλίων δεξιοτήτων και των συμμαχιών τομεακών δεξιοτήτων και γνώσεων.