'Tο νέο ΕΣΠΑ’έχει σημασία πρώτα απ'όλα τόνισε ο υπ Ανάπτυξης Κ. Χατζήδακης

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Με τα εργαλεία του νέου επενδυτικού νόμου και την αξιοποίηση, μέχρι το τελευταίο ευρώ, των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, επιχειρεί να αντισταθμίσει το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων το ενδεχόμενο σημαντικής μείωσης των κοινοτικών κονδυλίων προς τη χώρα μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.


Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης σε σημερινή του ομιλία στην ημερίδα – σεμινάριο για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων, "επίκεινται αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα. Δεν ξέρουμε, δεν είμαστε σίγουροι αν υπάρξει συμφωνία πράγματι την επόμενη εβδομάδα, γιατί η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη με πολλές εντάσεις και πολλές ενστάσεις από πολλά και διαφορετικά κράτη-μέλη, αλλά σε κάθε περίπτωση, η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γράφει ότι στις 22 Νοεμβρίου πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το νέο ΕΣΠΑ".


Ο υπουργός σημείωσε ότι "το νέο ΕΣΠΑ έχει σημασία πρώτα απ’ όλα, ως προς το μέγεθος το οποίο θα έχει. Διότι είναι το μόνο μέσο, με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δημοσίων επενδύσεων για την περίοδο 2014- 2020. Άρα η μείωση δεν θα ήταν μόνο ένα κακό μήνυμα απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι διαμαρτύρονται στους δρόμους γιατί περιορίζονται οι μισθοί τους και οι συντάξεις τους και την ώρα εκείνη να δουν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια περαιτέρω μείωση των ενισχύσεων από τα Κοινοτικά Ταμεία. Είναι, και αυτό ξεκαθαρίσαμε με τον Πρωθυπουργό από τις Βρυξέλλες, μια μείωση του νέου ΕΣΠΑ θα μπορούσε να είναι και μια υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη βιωσιμότητα του χρέους.


Διότι καθώς το νέο ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά το μόνο εργαλείο για δημόσιες επενδύσεις, τυχόν περιορισμός του θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και σε μεγαλύτερα προβλήματα ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Κι αυτό το μήνυμα το κάναμε ξεκάθαρο και νομίζω ότι αρχίζει σε κάποιο βαθμό να γίνεται αντιληπτό. Αλλά το νέο ΕΣΠΑ δεν μας ενδιαφέρει μόνο ως προς το μέγεθός του, μας ενδιαφέρει και ως προς τη φιλοσοφία του. Διότι θα είναι τελείως διαφορετική η φιλοσοφία του από το σημερινό ΕΣΠΑ".


Επανέλαβε ότι επίκειται κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για τη διευκόλυνση των στρατηγικών και των ιδιωτικών επενδύσεων, όπου θα δοθεί η δυνατότητα με εγγυητικές από τις τράπεζες, να παίρνει ο επενδυτής τα χρήματα μπροστά από την αρχή, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλονται σε δόσεις και δημιουργείται και μια κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για να περιοριστεί η γραφειοκρατία.


Το απόγευμα ο υπουργός έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον κ. Σκαναπιέκο.
Παράλληλα, για την Κοινοτική Πρωτοβουλία JEREMIE ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως "φαίνεται ότι μπαίνει το νερό στο αυλάκι" ενώ, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, θα εξαγγελθεί πολύ σύντομα από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ένα πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


"Υπάρχουν δυσκολίες, προσπαθούμε να τις αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Όπως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και σε σχέση με τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006 και που ξέρετε πως υπήρχε κίνδυνος απώλειας για τη χώρα, επιστροφής στα Κοινοτικά Ταμεία πόρων της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Χάρη και στη βοήθεια της ΜΟΔ και των υπολοίπων υπηρεσιών τα χρήματα της πρώτης φάσης δεν χάθηκαν. Και τώρα δίνουμε τη μάχη. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα συνεχιστεί αυτή η μάχη, για τα έργα της β’ φάσης για να μην υπάρξει απώλεια κονδυλίων για τη χώρα" είπε ο υπουργός.


Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να εστιάσει στον άξονα της καινοτομίας και στην άριστη αξιοποίηση των κονδυλίων.

ΠΗΓΗ:www.kerdos.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις