Επενδύσεις άνω των 3,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, δρομολογεί η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, μετά από το ρεκόρ παραγωγής που κατέγραψε φέτος αλλά και τα σημαντικά αυξημένα μεγέθη το 2019.
Την εφετινή χρήση η παραγωγή μαστίχας έφθασε τους 184 τόνους μαστίχας, σημειώνοντας ρεκορ για τα τελευταία 30 χρόνια, από 152 το 2019, ενώ η ζήτηση ξεπερασε τους 230 τόνους με την ΕΜΧ να επεκτείνει την παρουσία της σε νέες αγορές τόσο γεωγραφικά αλλά και με την ανάπτυξη νέων προϊόντων με βάση την μαστίχα.
Η μαστίχα εξάγεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 55 χώρες με τελευταίο προορισμό το Θιβέτ, ενώ αυξημένη ζήτηση καταγράφεται στην αγορά της Κορέας, του Καναδά αλλά και της Ινδίας. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης ζήτησης κινείται σταθερά ανοδικά περί το 15% ετησίως η τιμή του προϊόντος.
Όπως τονίζει στο Business Daily ο πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος, «η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με βασικό της όπλο την διαχείριση ενός μοναδικού εθνικού προϊόντος, της μαστίχας, συνεχίζει την ανοδική της πορεία καθώς επιδεικνύει σεβασμό στο παραγωγό και στο προϊόν το οποίο παράλληλα προστατεύει αλλά και προωθεί την αύξηση της αναγνωρισιμότητας του σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης και της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για την μαστίχα είναι η ταχύτητα και η ευελιξία στην λήψη αποφάσεων σε συνδυασμό με την διαρκή προσήλωση στην Καινοτομία και την Έρευνα και ανάπτυξη γύρω από το προϊόν με την δέσμευση σημαντικών κονδυλίων. Τα παραπάνω διαμορφώνουν ικανές συνθήκες για την αύξηση των εξαγωγών και την διείσδυση σε νέες προϊοντικές και γεωγραφικές αγορές».
Ο πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος
Σημαντικό ρόλο στο να χτιστεί το διεθνές ενδιαφέρον για την μαστίχα διαδραματίζει το Κέντρο Έρευνας, μέσω του οποίου έχουν γίνει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις που αφορούν στις αντιοξειδωτικές και όχι μόνο ιδιότητες της μαστίχας με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί πάνω από 50% οι πωλήσεις προς φαρμακευτικές, ενώ διεθνώς με την συνεργασία της Ένωσης τρέχουν σημαντικές έρευνες. Αντίστοιχα αυξημένη είναι η ζήτηση στην Κοσμετολογία αλλά και την διατροφή.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση κινείται με στόχο την ασφαλή και λελογισμένη αύξηση της παραγωγής, η οποία για την επόμενη χρονιά, όπως τονίζει ο Γ. Τούμπος μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει τους 200 τόνους, αν βέβαια δεν υπάρξουν αρνητικοί εξωγενής παράγοντες ή ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όσον αφορά στις επενδύσεις, όπως σημειώνει ο Ηλίας Σμυρνιούδης αναπληρωτής γενικός διευθυντής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης, δρομολογείται η δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής μέχρι το 2023, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ για την μαστίχα ως φορέα υλοποίησης η Ένωση έχει «τρέξει» τα τελευταία χρόνια ερευνητικά προγράμματα επιδοτούμενα αλλά και με ίδια χρηματοδότηση ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα ερευνητικά προγράμματα το 70% αφορά την ανάδειξη των ιδιοτήτων της μαστίχας για την χρήση στην φαρμακοβιομηχανία, ενώ το υπόλοιπο 30% αφορά την βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής.
Τέλος, το 2019 οι πωλήσεις της Ένωσης έφθασαν τα 17,8 εκατ ευρώ από 15 εακτ. την προηγούμενη χρήση και να καταγράφει κέρδη περί τα 1,9 εκατ. εκ των οποίων το 1,7 εκατ. μοιράστηκε στους παραγωγούς, υπό την μορφή μερίσματος, πλέον της αρχικής τιμής αγοράς του προϊόντος.
ΠΗΓΗ: BusinessDaily.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις