Σας κάνουμε γνωστό ότι, την έκταση που σπάρθηκε με βαμβάκι, στο νομό Σερρών την εκτιμούμε κοντά στα 145.000 στρ., μειωμένη περίπου κατά 17%, σε σχέση με πέρυσι. Η σοβαρή αυτή μείωση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την υποχώρηση των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα, τον περασμένο Μάρτιο. Η αρχική καταγραφή της πλημμυρισμένης έκτασης ήταν 80.000 στρέμματα, ενώ στην εποχή σποράς του βαμβακιού και μέχρι τις 7 Ιουνίου, υποχώρησε στις 30.000 στρέμματα, περίπου.
Μέχρι τώρα, η πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας, εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι σπορές ξεκίνησαν από τις 21 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, μέχρι τις 5 Μαΐου, εντός της συνηθισμένης εποχής σποράς, για την περιοχή μας. Οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικράτησαν μετά τη σπορά, ευνόησαν την επιτυχία των φυτρωμάτων. Εύλογη υστέρηση των φυτρωμάτων, παρατηρείται στις όψιμες σπορές των πλημμυρισμένων περιοχών. Η καλλιέργεια βρίσκεται, τώρα, στο στάδιο των 4 έως 6 μόνιμων φύλλων, στο 95% των βαμβακοφυτειών.
Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα της φετινής χρονιάς, που αξίζει να αναφερθεί, είναι το ζιζάνιο της κύπερης, που τείνει να κατακλύσει τα περισσότερα βαμβακοχώραφα. Είχαμε επισημάνει από τα προηγούμενα χρόνια το ζήτημα αυτού, του δισεξόντωτου ζιζανίου, το οποίο, ελλείψει κατάλληλου ζιζανιοκτόνου, εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα. Οι παραγωγοί προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με κατευθυνόμενους ψεκασμούς με glyphosate.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εγκαταστήσαμε το δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Για την παρακολούθηση του πράσινου σκουληκιού τοποθετήθηκαν 10 παγίδες και για το ρόδινο σκουλήκι 4. Η τοποθέτηση των παγίδων πραγματοποιήθηκε από τις 28 Μαΐου, μέχρι και τις 9 Ιουνίου.
Ο Διευθυντής
Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής α.α.
Ρόιδος Νικόλαος
Γεωπόνος
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις