Μειωμένη σε ποσοστό ως και 40% εκτιμάται πως θα είναι η φετινή καλλιέργεια σκόρδου στη Νέα Βύσσα Έβρου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που πλημμύρισαν τα χωράφια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής Αναστάσιο Γιακμογλίδη.
Όπως ανέφερε ακόμη ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οικονομική κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση στο σκόρδο, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα -ήτοι 2,30-2,50 ευρώ/κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι διαμορφώνονταν σε 2 ευρώ/κιλό.
Παρά την περιορισμένη ζήτηση, η καλλιέργεια σκόρδου κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην περιοχή, αφού σήμερα οι 150 παραγωγοί μέλη του συνεταιρισμού (από 35 το 2014), καλλιεργούν 3.000 στρέμματα σκόρδου έναντι 1.000 στρεμμάτων το 2014 και με την απόδοση να κυμαίνεται στα 1,200 κιλά/στρέμμα.
Πολύ υψηλό είναι το κόστος παραγωγής του σκόρδου, αφού σύμφωνα με τον κ. Γιακμογλίδη, φτάνει τα 1.000 - 1.100 ευρώ το στρέμμα.
Τα σκόρδα διατίθενται στην αγορά σε πλεξάνες των 25 τεμαχίων ή σε μεμονωμένα κεφάλια, σε συσκευασία χαρτοκιβωτίου, σακιού και τελάρου των 80-100 και 200 τεμαχίων, καθώς και σε συσκευασίες των τριών ή τεσσάρων τεμαχίων.
Υπογραμμίζεται ότι εκτός της εγχώριας αγοράς, ο Συνεταιρισμός διαθέτει ποσότητες σκόρδου σε Κύπρο, Γερμανία και Αυστραλία "αν και φέτος με τα capital controls και την κατάσταση στη χώρα μας γενικότερα, αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές μας επιδόσεις".
Μιλώντας για τον ανταγωνισμό με το σκόρδο Κίνας, Βραζιλίας και Χιλής, ο κ. Γιακμογλίδης σημείωσε ότι ναι μεν είναι σκληρός, αλλά "μόλις γίνει η ποιοτική σύγκριση των κινέζικων με τα δικά μας σκόρδα, σίγουρα δεν είναι αποτρεπτικό στο να επιλέξει κανείς τα ελληνικά σκόρδα Βύσσας".
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, που ιδρύθηκε το 2009 από 20 παραγωγούς, ανέφερε ότι πέραν της προετοιμασίας για την κατάθεση στο αρμόδιο υπουργείο -για τρίτη φορά- τού φακέλου για πιστοποίηση προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, "γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να περάσουμε στο καθαρισμένο σκόρδο και να το διαθέτουμε στην αγορά, ώστε να δώσουμε στο προϊόν μας και επιπλέον προστιθέμενη αξία".
Υπενθυμίζεται ότι ο συνεταιρισμός έχει πιστοποιηθεί στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, GLOBALG.A.P, στην αγροτική παραγωγή που εφάρμοσε, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη συνεχή βελτίωση των δραστηριοτήτων του, των μελών του, των πελατειακών του σχέσεων και του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται, ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι εσωτερικές απαιτήσεις, όσο και οι συνεπαγόμενες απαιτήσεις των πελατών του.
Στη Νέα Βύσσα εντοπίζεται η μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση σκόρδου της Ελλάδας και η περιοχή δίνει το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις