Ακόμη πιο αυστηρό αναμένεται να γίνει το κοινοτικό πλαίσιο σχετικά με την κυκλοφορία φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Στην Ε.Ε προωθούνται κανονισμοί που λίγο ως πολύ οδηγούν στην απόσυρση 70 δραστικών ουσιών, δηλαδή 1 στις 5 των δραστικών ουσιών που σήμερα χρησιμοποιούνται στη φυτοπροστασία. Τι θα σημάνει αυτό, αν τελικά γίνει, με απλά λόγια; Αν δεν υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις, οι παραγωγοί σε όλη την Ευρώπη θα δουν τις σοδειές τους να μειώνονται δραματικά, αφού θα λείψουν τα φάρμακα που καταπολεμούν τις ασθένειες των φυτών.
Οι δραστικές που φαίνεται ότι θα αποσυρθούν αφορούν σχεδόν όλες τις καλλιέργειες.
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας έκανε μελέτη , με βάση στοιχεία που παρείχαν οργανώσεις-μέλη της Copa Cogeca και τεχνικά ινστιτούτα στην οποία φαίνεται ότι αν υιοθετηθούν οι νέες νομοθεσίες η έλλειψη εργαλείων φυτοπροσταασίας αναμένεται να επιφέρει:
-μείωση αποδόσεων έως και 40% σε μεγάλες καλλιέργειες (π.χ. σιτηρά, αμπέλι κ.α.)
-μείωση αποδόσεων καλλιεργειών στην ΕΕ, έως και 7% για τα σιτηρά, 31% για το αμπέλι, 40% για την ελιά
-απώλειες 17 δισ. ευρώ της συνολικής κερδοφορίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων
-1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν
«Το πρόβλημα εντείνεται περισσότερο σε ειδικές καλλιέργειες στις χώρες της ΕΕ, όπως μεταξύ άλλων το βαμβάκι για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, ο ΕΣΥΦ ανέλαβε πρωτοβουλία για σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας από Έλληνες εμπειρογνώμονες, ώστε να αναδειχθούν οι πιθανές επιπτώσεις στη χώρα μας και να επικοινωνηθούν στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές.
Η ομάδα εργασίας έχει εκπροσώπους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων και επαγγελματιών Γεωπόνων.
Οι καλλιέργειες που επιλέχθηκαν για να εξεταστούν οι επιπτώσεις αυτές στην Ελλάδα είναι: βαμβάκι, αμπέλι, ροδάκινο, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, τομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας.
Τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια του βαμβακιού στην περιοχή της Θεσσαλίας ανέλαβε να διερευνήσει και να καταγράψει ο Δημήτρης Σταυρίδης, προϊστάμενος Φυτοπροστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ανέφερε:
«Η κατάργηση των δραστικών ουσιών θα επιφέρει αναμφίβολα μειώσεις στις παραγωγές και στην περιοχή μας. Τα στοιχεία ως τώρα από 9 ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία κλπ, δείχνουν ότι οι απώλειες σοδειάς κυμαίνονται από 15 ως και 70% ανάλογα με την καλλιέργεια κλπ. Σημαντικές απώλειες δείχνουν και τα δικά μας στοιχεία για την βαμβακοκαλλιέργεια. Εμείς υπολογίζουμε αυτή τη μείωση ακόμη και με χρήση εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι η βιολογική καταπολέμηση ή εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης. Όλα τα στοιχεία θα παρουσιαστούν αναλυτικά τον Οκτώβρη»