Ευδεμίδα - Περονόσπορος- Ωίδιο  χτυπούν τους αμπελώνες

Το αμπέλι είναι ένα φυτό που δεν αγαπάει ούτε το υπερβολικό κρύο αλλά ούτε και τις πολύ ζεστές, υγρές συνθήκες. Η θερμοκρασία είναι απαραίτητη για την κανονική βλάστηση του αμπελιού και επιδρά στη σύνθεση του γλεύκους και στην συνέχεια στην παραγωγή κρασιών ποιότητας. Η βλάστηση επιτυγχάνεται στους 12-18oC, η άνθηση στους 20-22oC και από την ανθοφορία έως την αλλαγή χρώματος η θερμοκρασία οφείλει να κυμαίνεται στους 22-26oC. Από την αλλαγή χρωματισμού των ραγών έως την ωρίμανση η θερμοκρασία κυμαίνεται 20-24oC. Από την έναρξη έως τη λήξη του τρυγητού 18 -22oC. Το φως είναι ο βασικότερος παράγοντας που επιδρά στο σχηματισμό υδατανθράκων στα φύλλα και επηρεάζει τη σύνθεση του σταφυλιού. Το ευρωπαϊκό αμπέλι αντέχει στη ξηρασία και μπορεί να βλαστήσει σε περιφέρειες όπου το ετήσιο ύψος βροχής δεν υπερβαίνει τα 200χιλιοστά. Οι άνεμοι είναι ωφέλιμοι κατά την άνθηση (επικονίαση γονιμοποίηση), αλλά οι δυνατοί άνεμοι γίνονται επικίνδυνοι γιατί σπάζουν τους βλαστούς και τους βότρεις.

Διαπιστώσεις: πρωτογενών & δευτερογενών μολύνσεων: Οι διαρκείς βροχοπτώσεις της φετινής Άνοιξης προκάλεσαν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για πρωτογενείς μολύνσεις Περονοσπόρου. Επίσης, διαπιστώνεται ότι καθημερινά, οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ευνοϊκές για δευτερογενείς μολύνσεις Περονοσπόρου. Συστάσεις: Λαμβάνοντας υπόψη ότι η άμπελος αναπτύσσεται ταχύτατα αυτήν την περίοδο και ότι όλα τα πράσινα τμήματα είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε προσβολές περονοσπόρου, συνιστώνται τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων. Επίσης, συνιστάται συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών κηλίδων. Εάν εμφανιστούν κηλίδες ελαίου, να εφαρμοστεί προληπτικός ψεκασμός όσο το δυνατόν πριν από την επόμενη εκδήλωση βροχής που μπορεί να προκαλέσει πρωτογενείς ή δευτερογενείς μολύνσεις. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ

Διαπιστώσεις: έναρξης 1ης πτήσης: Στις πεδινές περιοχές, η πρώτη ακατάστατη πτήση του εντόμου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, από τις αρχές του Απρίλη. Το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε αύξηση των συλλήψεων. Η διάρκεια της 1ης πτήσης αναμένεται να φθάσει έως 15/5. Το 50% και το 75% της πτήσης εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 24/4 και στις 01/5, αντίστοιχα. Συστάσεις: Γενικά, οι ζημιές από την 1η γενεά της ευδεμίδας δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Στα αμπέλια που έγιναν σοβαρές ζημιές την προηγούμενη χρονιά και κυρίως στις επιτραπέζιες ποικιλίες, συνιστάται εφαρμογή που αποσκοπεί στη μείωση του πληθυσμού των επόμενων γενεών του εντόμου ακριβώς πριν από την έναρξη της άνθισης (στάδιο μούρου - Η, βλαστός 15-30 εκ.) και εάν απαιτείται επανάληψη 7-14 ημέρες αργότερα από τον 1ο .

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα έκδοση 22/03/2019 και τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα έκδοση 04/04/2019, σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου και της ετικέτας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις