Ασθένειες του αμπελιού

Ευδεμίδα

Η πτήση του εντόμου ξεκίνησε με μικρό αριθμό συλλήψεων στις όψιμες περιοχές και αυξανόμενο αριθμό συλλήψεων στις πρώιμες μεσοπρώιμες περιοχές. Το δίκτυο των φερομονικών παγίδων το οποίο έχει ως εξής:

• Ν. Καβάλας (Ελευθερές, Ελαιοχώρι, Μυρτόφυτο, Φωλιά, Κάριανη, Ορφάνι, Κοκκινοχώρι, Ποδοχώρι, Πλατανότοπος).

• Ν. Δράμας (Μικροχώρι, Κοκκινόγεια).

• Ν. Ξάνθης (Άβδηρα, Μάνδρα, Μυρωδάτο).

• Ν. Σερρών (Άμπελοι, Τριανταφυλλιά).

Το ενήλικο έχει μήκος 6-8 mm και άνοιγμα πτερύγων 11 x 16 mm. Το αυγό είναι σχεδόν κυκλικό (ελαφρά ελλειπτικό), με λεία επιφάνεια, διαστάσεων περίπου 0,65-0,8 x 0,6 mm. Λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας των περιοχών αμπελοκαλλιέργειας η έναρξη πτήσεων της δεύτερης γενιάς δεν είναι ταυτόχρονη σε όλες τις περιοχές και μπορεί να υπάρξει χρονική υστέρηση στις όψιμες περιοχές έως και 6 ημερών. Οι ζημιές που προκαλούνται από αυτή τη γενιά είναι σημαντικές όταν οι πληθυσμοί είναι αυξημένοι, ιδίως στα επιτραπέζια σταφύλια. Εάν χρησιμοποιηθούν ωοκτόνα, οι εφαρμογές πρέπει να γίνουν άμεσα το χρονικό διάστημα 19-20 Ιουνίου στις πρώϊμες περιοχές και 24-25 Ιουνίου στις όψιμες περιοχές. Στην περίπτωση εφαρμογής προνυμφοκτόνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων οι ψεκασμοί να γίνουν αντίστοιχα έξι (6) ημέρες αργότερα. Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με καλή διαβροχή των ραγών που βρίσκονται στο στάδιο της ταχείας ανάπτυξης.

Επανάληψη των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν, την ένταση προσβολής του αμπελώνα και την κατεύθυνση της παραγωγής (επιτραπέζιο, οινοποιήσιμο). Ακόμη οι καλλιεργητές θα πρέπει να ελέγχουν τα πρέμνα τους για την παρουσία αυγών, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου βρίσκονται μακριά από το δίκτυο παγίδων (επέμβαση όταν βρεθούν αυγά ή προνύμφες στο 3-5% των βοτρύων). Επιπλέον να λαμβάνουν υπόψη προηγούμενα έτη όπου ίσως το μικροκλίμα της περιοχής τους να μην ευνοούσε την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών του εντόμου οπότε δεν απαιτούσε επαναληπτικούς ψεκασμούς. Επίσης όταν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα επαφής να λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές προγνώσεις, ώστε όταν αναμένονται βροχοπτώσεις να μη γίνονται άκαιροι ψεκασμοί καθώς τα εντομοκτόνα επαφής ξεπλένονται.

Τζιτζικάκι

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση πληθυσμού του συγκεκριμένου εντόμου το οποίο ανταγωνίζεται την ευδεμίδα όσων αφορά τις ζημίες που προκαλεί. Το έντομο απομυζά χυμούς από τα φύλλα και παράλληλα εκκρίνει ουσίες που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή αγγειακού συστήματος, ελλειπή θρέψη και μείωση φωτοσύνθεσης λόγω καταστροφής της φυλλικής επιφάνειας τα οποία παρουσιάζουν συστροφή και μοιάζουν σαν καψαλισμένα. Εμφανίζονται κυρίως στα μεσαία και κορυφαία φύλλα του κλήματος. Ένα απλό τίναγμα του σύρματος των κληματίδων προκαλεί το πέταγμα των πτερωτών εντόμων. Οι παραγωγοί μπορούν να ελέγξουν το χωράφι τους μετρώντας την παρουσία άπτερων ατόμων (νύμφες) στην κάτω επιφάνεια εκατό φύλλων. Τα φύλλα τα λαμβάνουν από διάφορα σημεία της έκτασης του χωραφιού, από την μέση και το πάνω τμήμα των κλημάτων. Η παρουσία 50 – 70 άπτερων ατόμων συνιστά επέμβαση με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Ωίδιο

Σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία η αντιμετώπιση της ασθένειας συνεχίζεται με κατάλληλους ψεκασμούς συνδυαστικά με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας με ένα κατάλληλο ωιδιοκτόνο. Οι ψεκασμοί είναι καθοριστικής σημασίας και θα πρέπει να γίνουν πριν το κλείσιμο των τσαμπιών. Στο στάδιο ανάπτυξης ραγών όπου διανύουμε υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην ασθένεια και οι ψεκασμοί πρέπει να παρέχουν πλήρη κάλυψη (σε συνάρτηση με το μεσοδιάστημα ψεκασμών που ενδείκνυται σε κάθε χρησιμοποιούμενο σκεύασμα). Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αμπέλια όπου η ασθένεια εμφανίζεται κάθε χρόνο. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία είναι πιο καθοριστική για την εξέλιξη της ασθένειας καθώς στους 26 °C χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη μόλυνση του φύλλου μέχρι την παραγωγή νέων μολύνσεων ενώ μετά τους 32 °C δεν πραγματοποιούνται μολύνσεις.

Περονόσπορος

Οι καιρικές συνθήκες γενικά δεν είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας, ωστόσο ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής, με συχνές απογευματινές βροχοπτώσεις ή αυξημένη σχετική υγρασία και ιδιαίτερα σε αμπέλια όπου το πρόβλημα εμφανίζεται κάθε χρόνο, συνιστάται να γίνει ψεκασμός, ιδίως αν διαπιστωθούν οι πρώτες μικροεστίες περονοσπόρου.

Βοτρύτης

Συνιστάται να γίνει ένας προληπτικός ψεκασμός πριν το κλείσιμο των τσαμπιών με ένα κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν

Ψευδόκοκκος

Σε αμπέλια που εμφανίζουν προσβολές από ψευδόκοκκο να γίνει καταπολέμηση του εντόμου σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας. Να γίνει καλό λούσιμο των πρέμνων και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αμπέλια όπου το πρόβλημα ήταν έντονο την προηγούμενη χρονιά.

σημείωση :Όταν γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν περισσότερους του ενός εχθρούς ή ασθένειες και να ελέγχεται η συνδυαστικότητά τους. σημείωση : Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις