Το δελτίο αφορά αμπέλια της μεσοπρώιμης και της όψιμης ζώνης
Ευδεμίδα: 2ος επαναληπτικός ψεκασμός στην μεσοπρώιμη και 1ος επαναληπτικός ψεκασμός στην όψιμη ζώνη των ν. Ηρακλείου – Λασιθίου. Ωίδιο: Ο κίνδυνος μολύνσεων στις ράγες των σταφυλιών μειώνεται. Μύγα της Μεσογείου: Επιτήρηση σε επιτραπέζια σταφύλια της μεσοπρώιμης ζώνης. Τζιτζικάκι: Δυναμικοί πληθυσμοί κατά θέσεις. Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους. Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στη φυτοπροστασία. Η αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων εξαρτάται άμεσα από τις καλλιεργητικές πρακτικές. Η ζώνη των σταφυλιών να διατηρείται ελεύθερη ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός και να φτάνει το φάρμακο στα σταφύλια. Σταφύλια κρυμμένα όπως και τα συμπαγή (σφιχτά) κατά κανόνα προσβάλλονται από κάποιο έντομο (ευδεμίδα, ψευδόκοκκο) ή κάποιο μύκητα ( βοτρύτη, όξινη σήψη) που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Τα καλλιεργητικά μέτρα αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά τη φετινή χρονιά.
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις : Στο ν. Ηρακλείου, στην τρίτη πτήση η δραστηριότητα του εντόμου στην όψιμη ζώνη σταδιακά αυξάνει ενώ στην μεσοπρώιμη ζώνη παραμένει ακόμα αυξημένη. Οδηγίες :
Σε αμπέλια των παραπάνω περιοχών που έχει λήξει ή λήγει άμεσα η διάρκεια δράσης του σκευάσματος από την προηγούμενη εφαρμογή συνιστάται να γίνει επαναληπτικός ψεκασμός.
Ενδεικτικές ημερομηνίες :
Όψιμη ζώνη ν. Ηρακλείου - Λασιθίου: Επιτραπέζια : 4 – 5 Αυγούστου Σουλτανίνα – οινάμπελα : 5 – 6 Αυγούστου
Μεσοπρώιμη ζώνη ν. Ηρακλείου - Λασιθίου: Επιτραπέζια : 5 – 6 Αυγούστου Σουλτανίνα – οινάμπελα : 6 – 7 Αυγούστου Προσοχή. Να τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής πριν τη συγκομιδή. Να επιλέγετε σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας. Επισήμανση. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν συνιστάται οι ψεκασμοί να γίνονται αργά το απόγευμα, κοντά στο σούρουπο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευδεμίδα πατήστε εδώ Ω Ι Δ Ι Ο : (Erysiphe necator)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις : Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, οι μίσχοι - άξονες των σταφυλιών μέχρι τη συγκομιδή και το φύλλωμα όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Οδηγίες :
Στις όψιμες οινοποιήσιμες ποικιλίες που δεν έχουν μπει στο γυάλισμα και στις επιτραπέζιες ποικιλίες συνιστάται να γίνει συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα, ιδιαίτερα στα αμπέλια με συμπτώματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωίδιο πατήστε εδώ ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ : (Ceratitis capitata)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις : Την περίοδο που διανύουμε καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές του εντόμου) και μειωμένες προσβολές σε φρούτα που προηγήθηκαν των σταφυλιών (βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα κλπ).
Οδηγίες :
Τα επιτραπέζια σταφύλια της μεσοπρώιμης ζώνης που βρίσκονται σε τοποθεσίες με ιστορικό ζημιών να ελέγχονται τακτικά για εμφάνιση προσβολών. Οι αμπελουργοί μπορούν να κάνουν προληπτικά συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μύγα μεσογείου πατήστε εδώ T Z I T Z I K A K I : (Empoasca spp) Τέλειο και νύμφη. Πτερωτό και άπτερο Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις : Υπάρχουν αμπέλια με αυξημένους πληθυσμούς. Οι έντονες προσβολές καθυστερούν την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών και των κληματίδων.
Οδηγίες :
Ελέγχετε την κάτω επιφάνεια 100 φύλλων, από τα μεσαία έως και 1-2 φύλλα πριν τα κορυφαία. Προστασία του φυλλώματος συνιστάται όταν μετρώνται συνολικά 50 - 70 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.
Η αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τζιτζικάκι πατήστε εδώ Πληροφορίες: Νίκος Ι. Μπαγκής Αμπέλι Δελτίο Ν ο 27 - 1/8/2019
Παρατηρήσεις υπαίθρου : Ρ.Οικονομάκη, Σ.Λούρου, Ν.Μπαγκής, Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης Προσοχή : Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για το αμπέλι ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και την ασθένεια ή τον εχθρό. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα. Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και εχθρό στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ πατώντας εδώ Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και ασθένεια στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ πατώντας εδώ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις