ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)
Διαπιστώσεις: Έναρξη του ωϊδίου στις καλλιέργειες της υπαίθριας βιομηχανικής ντομάτας Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.
Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.
Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες, όπως: bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil. κ.α.)
TOYTA ABSOLUTA
Διαπιστώσεις: H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι υψηλοί Έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών στις καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας. Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο.
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus thuringensis, abamectin κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα. Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ήλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από μια εβδομάδα.
ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)
Διαπιστώσεις: Συνεχίζετε η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες , μεσοπρώιμες, και όψιμες καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας στους Νομούς, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.
Συστάσεις: Για την επιτυχία της χημικής καταπολέμησης σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση της προσβολής και ή άμεση καταπολέμηση με ένα από τα εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα πριν τα ακάρεα να αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως: Abamectin , avermectin, κ .α.
ΘΡΙΠΑΣ
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, methiocarb, formetanate κ.α.σε συνδιασμό με την καταπολέμηση της τούτας.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
1) Ο καύσωνας πρέπει να βρει τα φυτά ποτισμένα. Συνήθως ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες, διαφορετικά καίγονται οι ανθοταξίες.
2) Οι λιπάνσεις κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται, διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35C 0 . Με την προσθήκη λιπασμάτων (π.χ. νιτρικά, ουρία κλπ.) κατά την περίοδο του καύσωνα καίγεται το ριζικό σύστημα των φυτών και δημιουργούνται πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.
3) Οι ψεκασμοί να γίνονται απογευματινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.
ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις