Ιπποφαές: Υπόσχεται πολλά αλλά μένουν να γίνουν πράξη

Το «ιπποφαές» είναι από τις καλλιέργειες που κερδίζουν έδαφος, τα τελευταία χρόνια μετά την εξάπλωση των γυμναστηρίων και την κυρίαρχη τάση για υγιεινή διατροφή, θεωρείται από τις πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής και στην πράξη.
Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αγρότες το τελευταίο διάστημα, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες, αφήνοντας πίσω το καθεστώς των επιδοτήσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων, που ζητά η αγορά.

Η καλλιέργεια υπερτροφών (super foods) δηλαδή προϊόντων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είτε για απευθείας κατανάλωση είτε για χρήση στη φαρμακευτική και την καλλυντική βιομηχανία, θεωρείται ότι θα κυριαρχήσει στην ελληνική γεωργία, τα επόμενα χρόνια με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020.

Αρωματικό φυτό, το ιπποφαές ανήκει στην κατηγορία των Υπερτροφών  εξ ου και  χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές. Το ιπποφαές έχει βιταμίνη C ως και 30 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι. Περιέχει βιταμίνη Ε, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 και φυτοστερόλες και φλαβονοειδή, δηλαδή λειτουργεί προληπτικά σε  καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά.  Στην κατηγορία των υπετροφών ανήκουν επίσης το μύρτιλλο,  η σπιρουλίνα, η αλόη, το γκότσι μπέρι κ.ά.. Πρόκειται για θαμνώδη καλλιέργεια, η οποία όμως μπορεί να φτάσει και τρία μέτρα ύψος, που καλλιεργείται συστηματικά σε Κίνα, Μογγολία, Ρωσία και Ινδία.

Οι ξινοί καρποί του ιπποφαούς θυμίζουν ρώγες σταφυλιού κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος και ωριμάζουν στο τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται γερμανικά φυτά ενώ αναμένεται να έρθουν και ρωσικά και ρουμάνικα. Το ιπποφαές έχει μεγάλη ζήτηση κυρίως στο εξωτερικό ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την παραγωγή του και στην Ελλάδα. Καλλιεργείται κυρίως πιλοτικά στην Μακεδονία, τη Θράκη, τα Ιωάννινα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Το φυτό δίνει παραγωγή μετά τα τρία χρόνια αλλά κάνει limit up στα επτά χρόνια. Υπολογίζεται ότι, όταν το φυτό είναι σε πλήρη ανάπτυξη κάθε στρέμμα ξεκινά από  800 και φτάνει ως 1.900 κιλά παραγωγή. Παρόλα αυτά το θέμα της μεταποίησης παραμένει αγκάθι για την παραγωγή.

 ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: Η καλλιεργητική περίοδος ξεκινά τον Σεπτέμβρη και το φυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες.  Δεν χρειάζεται μεγάλες καλλιεργητικές φροντίδες ούτε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και αζωτούχα λιπάσματα. Το κόστος παραγωγής υπολογίζεται σε 800€- 850€ τον πρώτο χρόνο ανά στρέμμα και μειώνεται σταδιακά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις