Τα χρυσά λιλιπούτεια πορτοκάλια της Ανατολής...Αυτοί οι μικροί περίφημοι καρποί, που μοιάζουν κουκλίστικα πορτοκάλια, μεταφέρθηκαν το 1860 στο νησί, ευδοκίμησαν κι έφτασαν σήμερα να είναι το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας και μάλιστα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Τα Κουμκουάτ είναι μια ομάδα από μικρά δέντρα και ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae, που καλλιεργούνταν συστηματικά στη νότια Ασία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Μοιάζουν πολύ με πορτοκάλια, αλλά είναι πολύ μικρότερα, σε οβάλ σχήμα και μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τις ελιές.
Το όνομά τους λέγεται πως σημαίνει «χρυσά φρούτα» και καλλιεργούνται συστηματικά και στην Ταϊβάν και στις Φιλιππίνες. Στην Ευρώπη τα Κουμκουάτ πρωτοεμφανίστηκαν το 1846 από τον Ρόμπερτ Φόρτουν, συλλέκτη, κι αργότερα εμφανίστηκαν τα πρώτα δέντρα και στη Βόρεια Αμερική. Στην Κέρκυρα πρωτοεμφανίστηκαν το 1860 από τον Αγγλο αγρονόμο Μέρλιν κι ευδοκίμησαν στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.
Το εργοστάσιο «Μαυρομμάτης Kumquat» ιδρύθηκε το 1965 και είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στην επεξεργασία και εμφιάλωση του Κουμ κουάτ σε λικέρ και γλυκά, αντίστοιχα. Η γραμμή παραγωγής φθάνει το ένα εκατομμύριο μπουκάλια και πενήντα τόνους Κουμκουάτ σε μαρμελάδες και γλυκά. Αλλά δεν περιορίζεται εδώ. Το εργοστάσιο παράγει, ούζο, μπράντι και 20 ακόμη διαφορετικά λικέρ με γεύση φρούτων, προσέχοντας πάντα τη συσκευασία, που είναι σε ιδιαίτερα μπουκάλια με το σχήμα της Κέρκυρας κ.ά.
Το φρούτο τρώγεται μαγειρευτό, αλλά η κυρίως χρήση του είναι σαν μαρμελάδα και Jel. Το Κουμκουάτ συμβολίζει καλή τύχη και είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ποικιλία καθώς είναι και ανθεκτικό στο κρύο αλλά και εύκολο στη διατήρησή του ως διακοσμητικό φυτό μέσα στο σπίτι.
Μεγάλη παραγωγή Κουμκουάτ πάντως διαθέτει και η Αμερική, η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο τον Γενάρη το ομώνυμο Φεστιβάλ, που συγκεντρώνει εκατοντάδες παραγωγούς και πάνω από 45.000 επισκέπτες στη Φλόριντα και διαθέτει ακόμη και... βούτυρο Κουμκουάτ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις