Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων για την εποχή, με την κλιματική αλλαγή να δείχνει ήδη για τα καλά τα «δόντια» της.
Οι πολλές βροχές που σημειώνονται τον τελευταίο μήνα αλλά και οι έντονες χαλαζοπτώσεις που χτύπησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν ως αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες να έχουν μετατραπεί σε.. λίμνες και να πρέπει να ξανασπαρθούν, άλλες να έχουν σαπίσει και άλλες να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Πριν από μερικές ημέρες η βροχή που έπεσε στην περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας είχε ως αποτέλεσμα πολλά χωράφια στην γύρω περιοχή να έχουν κρατήσει νερό, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες.
Στην περιοχή του Δομοκού, όπως είπε αγρότης μιλώντας στο Agrocapital οι βροχές έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. «Η βροχή είχε ως αποτέλεσμα τα χόρτα να ξεπεράσουν σε ύψος τα σιτάρια, ενώ όσα από αυτά είχαν σπαρθεί πρώιμα, έχουν αρχίζει και πέφτουν». Επίσης, λόγω των χαμηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών «το στάχυ στα σιτάρια δεν έχει "δέσει" ολόκληρο», χαμηλώνοντας έτσι τις όποιες ελπίδες για μια καλή παραγωγή.
Σοβαρά είναι επίσης τα προβλήματα στους ηλίανθους, οι οποίοι έχουν αρχίσει και σαπίζουν από την έντονη βροχόπτωση και έτσι οι αγρότες αναγκάζονται να ξανασπείρουν, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής, στερώντας παράλληλα ζωτικής σημασίας ρευστότητα. Επίσης, την εμφάνισή του έχει κάνει ο σιδηροσκούληκα και ο περονόσπορος, παρά τις μεγάλες ποσότητες φαρμάκων που έριξαν οι παραγωγοί το προηγούμενο διάστημα.
Επηρεασμένα είναι και τα καλαμπόκια, ειδικά όσα έχουν σπαρθεί στις αρχές Απριλίου. Λόγω των υψηλών όγκων νερού που έπεσαν τότε αλλά και των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, η ανάπτυξη των φυτών δεν είναι σε επιθυμητό επίπεδο, ενώ έντονες είναι οι διακυμάνσεις στα χρώματα των φύλλων τους.
Στα Γρεβενά, η χαλαζόπτωση που έπληξε πριν λίγες ημέρες την περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν πολλές ζημιές καλλιέργειας ελαιοκράμβης, σιτηρών, αλλά και οπωροφόρων δένδρων.
Ίδια η κατάσταση που καταγράφηκε και στην βόρεια Ηλεία, με το χαλάζι να χτυπά καλλιέργειες καρπουζιού, πατάτας, ελιών, πορτοκαλιών και κηπευτικών σε μια μεγάλη έκταση των Δήμων Ήλιδας και Πηνείας.
Στην Ημαθία τέλος, το χαλάζι που έπεσε πριν λίγες εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα να έχουν πληγεί περί τα 4.000 δέντρα (κεράσια, νεκταρίνια και βερίκοκα) σε ποσοστό από 80% έως και 100%.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις