Έκθετη είναι για ακόμη μία φορά η χώρα μας στα θέματα του περιβάλλοντος. Αυτή τη φορά η αβελτηρία των κυβερνώντων αφορά στις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στα μέτρα για την μείωση του διοξειδίου του αζώτου. Μάλιστα η χώρα μας κινδυνεύει να λογοδοτήσει και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα δεν γνωστοποίησε τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο της επικράτειάς της και δεν εξασφάλισε την παροχή στοιχείων σχετικά με τα σημεία όπου εμφανίζονται
οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) στις οποίες είναι πιθανόν να εκτίθεται ο πληθυσμός.
Παράλληλα, ως χώρα λάβαμε ανεπαρκή μέτρα για την όσο το δυνατόν συντομότερη μείωση της ρύπανσης από NO2 στην Αθήνα, η οποία υπερβαíνει το ανώτατο όριο από το 2010.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι μας είχαν προειδοποιήσει σχετικά από τον Ιανουάριο του 2019 με επιστολή. Δεδομένου ότι η χώρα εξακολουθεί να μην έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή αποστέλλει πλέον αιτιολογημένη γνώμη. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ορθή λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη το Πράσινο Κίνημα επαναλαμβάνει πως πρόκειται για ένα κορυφαίο ζήτημα, καθώς σύμφωνα με τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, φαίνεται ότι οι πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης φτάνουν τους 16.500. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι λίγα χρόνια πριν, υπολόγιζαν τους θανάτους στους 13.180.
Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε: “Το Πράσινο Κίνημα δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει πως τα θέματα του Περιβάλλοντος είναι ύψιστης σημασίας. Γενικότερα τα εξόχως ανησυχητικά δεδομένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλουν να κινητοποιήσουν άμεσα τους πολίτες, τις τοπικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να πάρουν αποφάσεις για τη δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ειδικότερα για την μη γνωστοποίηση των στοιχείων, θα πρέπει τάχιστα να σταματήσουμε να γινόμαστε ρεζίλι και να δείξουμε την υπευθυνότητα που αρμόζει στην περίσταση, ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις μας.”
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις