Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ) ήταν το πρώτο το οποίο δημοσιοποίησε την ανάγκη να δοθεί ένα ποσό 1.000 ευρώ σε κάθε ΑΦΜ με εισοδηματικά κριτήρια για την αντιμετώπιση των εξαιρετικών προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση με τον κορωνοϊό. Αρκετοί αντέγραψαν την πρότασή μας όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αναφέρουν την αρχική προέλευση, αν και αυτό δεν είναι θέμα εφόσον υλοποιηθεί. Όταν όμως ανακοινώθηκε η παροχή 800 ευρώ σε μία λίστα κωδικών επαγγελμάτων από μέσα απουσίαζαν οι γεωργοί κτηνοτρόφοι και γενικότερα μεγάλο τμήμα του Αγροτικού τομέα, όπως επίσης και άλλοι αναφέροντας ενδεικτικά δικηγόρους, ΚΤΕΟ, μακροχρόνια ανέργους και άλλους.
Ως γνωστόν η οικονομία της χώρας μας στηρίζεται σε δυο «πόδια», τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Πλέον είναι πασιφανές ότι φέτος δεν θα υπάρξει τουρισμός για την Ελλάδα λόγω κορωνοϊού. Αντί να στραφούμε όμως στον πρωτογενή τομέα ως μοναδικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας (για φέτος), να τον στηρίξουμε με κάθε τρόπο και να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, έχουμε μια εχθρική πολιτεία που συνεχίζει την καταστροφική της πολιτική. Μια κυβέρνηση που χαϊδεύει τα καρτέλ, ευνοώντας με κάθε τρόπο την αισχροκέρδεια τους εις βάρος του αγροτικού κόσμου. Και ενώ ο αγροτικός κόσμος έχει πληγεί ήδη από τον κορωνοϊό, τα αρνιά παραμένουν απούλητα στους στάβλους ή αν εμφανιστεί κάποιος έμπορος θέλει να τα πάρει για ένα κομμάτι ψωμί.
Σε περιοχές της Κοζάνης, Βόϊο όπου είναι σε καραντίνα λόγω του ιού υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μιας και δεν μπορεί να πλησιάσει βυτίο για να πάρει το γάλα και οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αρμέγουν και να πετάνε το γάλα. Τα χωράφια άσπαρτα λόγω έλλειψης ρευστότητας, τις προηγούμενες χρονιές οι αγρότες ενεργοποιούσαν την κάρτα του αγρότη ώστε να αγοράζουν με αυτή καύσιμα και αγροεφόδια. Με την απόφαση Βορίδη να ανασταλούν οι δηλώσεις καλλιέργειας, δεν μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα του αγρότη, αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και την μη ύπαρξη πίστωσης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την μη σπορά για φέτος των χωραφιών (που ήδη έχει αργήσει). Όλα αυτά στην ουσία καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα, μειώνουν την διατροφική αυτάρκεια της Ελλάδας και μειώνουν το ΑΕΠ που φυσικά θα μεταδοθεί στην αγορά. Δεν ξέρω αν όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Μάκης Βορίδης όσο και η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή δεν έχουν ιδέα από πρωτογενή τομέα και αγροτικές εργασίες, δεν ξέρω αν οφείλεται στην αδιαφορία τους για ένα κλάδο για τον οποίο πριν καθήσουν στις καρέκλες του ΥΠΑΑΤ απαξιούσαν, ή αν αυτή η αδιαφορία οφείλεται σε συμφέροντα ξένων χωρών και των «δανειστών» μας.
Το θέμα όμως και η πραγματικότητα είναι ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες γενικότερα μένουν εκτός της έκτακτης επιδότησης για τον κορωνοϊό. Ιερόδουλες και προξενήτρες το παίρνουν, μέχρι και μεγαλοκαναλάρχες-μεγαλοεκδότες, αλλά όχι οι αγρότες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις