Το «Μαγιάτικο» γάλα και τυρί των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής, των ορεινών και ημιορεινών περιοχών των Γρεβενών ξεχωρίζουν σε σχέση με τις πεδινές περιοχές της χώρας, καθώς όπως ανέδειξε έρευνα του Εργαστηρίου Γενικής και Ειδικής Zωοτεχνίας του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα για τον άνθρωπο, την περίοδο αυτή είναι αυξημένα κατά 32%.
Η διαφοροποίηση των Γρεβενιώτικων κτηνοτροφικών προϊόντων την περίοδο της Άνοιξης, σύμφωνα με τη λέκτορα του Εργαστηρίου, Ζωή Μπασδαγιάννη, οφείλεται κυρίως στην πλούσια βλάστηση, από την οποία «μεταφέρονται» όλα τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μέσω της διατροφικής αλυσίδας των αιγοπροβάτων.
Τα κύρια χαρακτηριστικά, που κάνουν τα κτηνοτροφικά προϊόντα των Γρεβενών ξεχωριστά σε σχέση με τις πεδινές περιοχές είναι τα υψηλά ποσοστά των ωφέλιμων λιπαρών CLA, των ω3, αλλά και τα ακόρεστα λιπαρά, όπως επίσης και η σχέση ω6/ω3, που αγγίζει το 2,59, όταν το ιδανικό για τον άνθρωπο είναι το 2.
Σύμφωνα με την υποψήφια διδάκτορα Γεωπονίας, Χρυσούλα Καραϊσκου, που συμμετείχε στην έρευνα, εμφανίστηκαν στα προϊόντα των αιγοπρόβατων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών των Γρεβενών και τα τερπενοειδή συστατικά, που δίνουν την ξεχωριστή «ταυτότητα» των προϊόντων.
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο αναπληρωτής καθηγητής του εργαστηρίου του Α.Π.Θ., Ευθύμιος Σινάπης στάθηκε στην ιδιαιτερότητα που έχουν τα προϊόντα των Γρεβενών, την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, τα οποία όπως τόνισε θα πρέπει να προσδώσουν και ένα ξεχωριστό εισόδημα στους κτηνοτρόφους, ενώ πρότεινε να συλλέγετε το γάλα της περιόδου εκείνης από ένα ή δύο τυροκομεία της περιοχής για την παραγωγή ανωτέρας ποιότητας φέτας.
Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2009 και έγινε επί της τότε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Γρεβενών με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Πίνδος», ενώ δεν παραδόθηκε ακόμη στους αρμοδίους, καθώς από το 2011 δεν συγκροτήθηκε η σχετική επιτροπή που θα την παραλάμβανε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις