Λιγότερο κρέας θα καταναλώνει ο μέσος Ευρωπαίος το 2030

Πού οφείλεται η πτωτική τάση

Ισχυρό αντίκτυπο έχουν στην παγκόσμια αγορά κρέατος τα κρούσματα αφρικανικής πανώλους των χοίρων που και στη διάρκεια του 2019 έκαναν την εμφάνισή τους δημιουργώντας έντονη ανησυχία, αλλά και ευκαιρίες για τις εξαγωγικές χώρες.

Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε οδηγό για την αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών όχι μόνο χοιρινού αλλά και των άλλων ειδών κρεάτων, που κατευθύνθηκαν σε πολύ μεγάλες ποσότητες στην Κίνα.

  

Κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. (κιλά).
 

Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζει τα πράγματα η νέα Μεσοπρόθεσμη Επισκόπηση Αγροτικών Αγορών που εξέδωσε η Κομισιόν, σημειώνοντας όμως ότι τα μηνύματα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ευχάριστα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει ορισμένες αβεβαιότητες σχετικά με την προσφορά και το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, μακροπρόθεσμα. Κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με χαμηλότερη διαθεσιμότητα χοιρινού κρέατος στην αγορά της Ε.Ε., θα μπορούσε να επιφέρει μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες, λένε οι αναλυτές.

Με αφετηρία κοινωνικές απαιτήσεις και ανησυχίες σχετικά με ζητήματα ηθικά, περιβαλλοντικά, αλλά και υγείας, η ετήσια κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. φαίνεται να κινείται πτωτικά και αναμένεται να μειωθεί 1 κιλό ανά κάτοικο, φθάνοντας τα 68,6 κιλά κατά κεφαλήν το 2030.

Εκτός των παραπάνω, στην εξέλιξη αυτή φαίνεται να συντελούν και άλλες τάσεις: Αλλαγή στα μοντέλα διατροφής (ευέλικτοι χορτοφάγοι, vegetarians και vegans), ιδίως μεταξύ των νέων καταναλωτών. Αυξανόμενη σημασία που δίνει ο καταναλωτής στην προέλευση του κρέατος και στον τρόπο με τον οποίο παράγεται (βιολογικό, καλή διαβίωση των ζώων, περιβαλλοντικό αποτύπωμα). Στροφή από το νωπό κρέας σε επεξεργασμένο κρέας και παρασκευάσματα.

Συνολικά, η πτωτική τάση δεν είναι ακόμη εμφανής στα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και όπως λένε οι αναλυτές, οι διαφορετικές τάσεις από χώρα σε χώρα της Ε.Ε. καθιστούν δύσκολη μια συνολική και ενιαία αξιολόγηση σε ενωσιακό επίπεδο. Μολονότι οι παράγοντες που περιγράψαμε μέχρι τώρα θα οδηγήσουν πιθανότατα σε μια μελλοντική πτωτική τάση, εν τούτοις δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί το ακριβές χρονικό σημείο καμπής.

– Η κατανάλωση στον τομέα του βόειου θα πέσει από 10,8 κιλά κατά κεφαλήν το 2019 στα 10 κιλά κατά κεφαλήν το 2030. Αυτό θα βρει την αντανάκλασή του στην προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής βόειου κρέατος στην Ε.Ε. κατά 9,4% παρά την ελαφρά αύξηση τιμών στο βόειο το διάστημα μέχρι το 2030. Ωστόσο, οι ευκαιρίες που δίνει το παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένες εξαγωγές.

– Αντίθετα, η ευρωπαϊκή ζήτηση για κρέας πουλερικών αναμένεται να αυξάνεται σταθερά μεταξύ 2019 και 2030. Η παραγωγή της Ε.Ε. μπορεί να φθάσει τα 16,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, με την εγχώρια κατανάλωση να ανέρχεται την ίδια περίοδο στα 26,6 κιλά κατά κεφαλήν και την παγκόσμια ζήτηση να παραμένει ισχυρή.

– Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για χοιρινό κρέας θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής και σε υψηλότερες τιμές. Αυτό το τελευταίο μπορεί όμως να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης στην Ε.Ε. μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν. Ωστόσο, όταν η ασιατική αγορά κρέατος ανακάμψει, η ευρωπαϊκή παραγωγή εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά, το ίδιο και οι τιμές.

– Από την άλλη, η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερή, στηριζόμενη σε μια εξίσου σταθερή (αν και χαμηλή) εγχώρια ζήτηση.

πηγη:meatnews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις