Προετοιμασμένη να δώσει την πλέον αμφίρροπη μάχη με το κουαρτέτο των δανειστών και φόντο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η έλευση των δανειστών στην Αθήνα αναμένεται να ρίξει φως σε μια σειρά κομβικών θεμάτων, για τα οποία οι θεσμοί δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
Η τύχη των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί από την όποια συμφωνία για το συνολικό πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018. Κεντρικό σημείο της αντιπαράθεσης θα αποτελέσει αναπόφευκτα το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, με την κυβέρνηση να επιμένει πως δεν συζητά νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Την ίδια στιγμή βέβαια, εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει νέο, μειωμένο πλαφόν στις πολύ υψηλές συντάξεις των 2.300 ευρώ. Για να υπάρξει, εξάλλου, συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες υποχωρήσεις που αφορούν κυρίως περικοπές των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων του Δημοσίου.
Κατά τις συναντήσεις των επόμενων ημερών θα αποσαφηνιστεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης και πώς αυτή θα δίνεται, αλλά και τα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια το μέγεθος των περικοπών στις μελλοντικές συντάξεις. Παράλληλα, θα διευκρινιστεί εάν οι δανειστές θα δεχθούν την κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών στην ασφάλιση των μισθωτών κατά 1,5 μονάδα, καθώς και τις βελτιωτικές προτάσεις που έγιναν με στόχο να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις συγκεκριμένων ομάδων, όπως είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες και οι αγρότες.
Ηδη, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία και η ανταλλαγή στοιχείων και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει όλα τα «δευτερεύοντα» ζητήματα.
«Ανοικτά» μέτωπα
Τα «ανοικτά» μέτωπα που θα κρίνουν και την επίτευξη της συμφωνίας, εκτός από τις μειώσεις στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, είναι:
• Η αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους. Οι δανειστές κρίνουν το μέτρο ως αντιαναπτυξιακό, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία για αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα (πιθανότατα 3 χρόνια).
• Η μείωση των επικουρικών συντάξεων, που δεν έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά. Οσο, μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν έλλειμμα στο ΕΤΕΑ, τόσο το σενάριο κλιμακωτών περικοπών στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ θεωρείται πολύ πιθανό. Αλλωστε, ήδη σε τεχνικό επίπεδο, οι δανειστές ζήτησαν να υπάρχει στο σχέδιο νόμου σαφής μηχανισμός μείωσης των παροχών, στην περίπτωση ελλειμμάτων.
• Το ύψος της εθνικής σύνταξης. Οι δανειστές θεωρούν πως η εθνική σύνταξη που εισάγει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ είναι υψηλή και ήδη απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δοθεί ως προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους αγρότες. Το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, πρότεινε μειωμένη εθνική σύνταξη και στους αγρότες, που θα επιλέξουν εισφορές κάτω του 20% για κύρια ασφάλιση. Παράλληλα βέβαια, οι δανειστές ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς θεωρούν ότι διαφορετικά στρεβλώνεται η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών. Ενστάσεις εκφράζονται και αναφορικά με την απονομή της εθνικής σύνταξης μετά τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης. Η «χρυσή» τομή δεν αποκλείεται να βρεθεί στην καταβολή μικρότερου ποσού για τα έτη ασφάλισης μεταξύ 15 και 20 ετών.
• Τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για μείωση των συντελεστών στα λίγα έτη ασφάλισης, καθώς με το προτεινόμενο σχέδιο ευνοούνται όσοι θα συνταξιοδοτηθούν με 15-20 χρόνια και ανατρέπεται η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών.
Πηγή : www.kathimerini.gr