Πτωτικές πιέσεις κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 –0,53%, MSCI EM –2,76%). Η προσοχή παραμένει στα μακροοικονομικά στοιχεία, όπου συνεχίζουν να δείχνουν επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και πιθανώς υπερθέρμανση, με την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τις προτάσεις για αύξηση των φόρων στις ΗΠΑ να επιδρούν αρνητικά. Οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες στις ΗΠΑ παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και στην Ευρωζώνη ενισχύονται αισθητά, καθώς εξελίσσεται το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Με τον πληθωρισμό να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των αγροτικών προϊόντων και των εμπορευμάτων. Οι προβλέψεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο 2021-2022 στα σιτηρά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, σύμφωνα με το USDA. Για το σιτάρι και τη σόγια, οι πιο σφιχτές παγκόσμιες προμήθειες και οι τρέχουσες αντίξοες καιρικές συνθήκες (φαινόμενο La Ninia) πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν τις τιμές τους. Για το καλαμπόκι, η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα πιθανά να ενισχύσει τις αμερικανικές εξαγωγές, καθώς και η μειωμένη βραζιλιάνικη παραγωγή να ενισχύσει την τιμή του βραχυπρόθεσμα. Για το βαμβάκι, η επιβράδυνση της ζήτησης για προμήθειες από τις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα στο εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας πιθανά να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα πτωτική πίεση στην τιμή του. Η αγορά του πορτοκαλιού πιθανά να συνεχίσει να βρίσκεται σε πτωτική πίεση, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην ενίσχυση των short θέσεων και στην επιστροφή στην κανονικότητα. Για το ρύζι, δεν αναμένεται ενίσχυση της τιμής του, με την προσφορά από την Ινδία να παραμένει δυνατή. Για τα βοοειδή, η ξηρασία των βοσκότοπων και το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών πιθανά να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές τους και η τιμή της ζάχαρης πιθανά να ευνοηθεί εξαιτίας μειωμένης παραγωγής, προερχόμενης από άσχημες καιρικές συνθήκες
Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε σημαντικά σε μηνιαίο επίπεδο (+9,22%), λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου, με τη Fed να διατηρεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα. Παράλληλα, οι ανησυχίες σχετικά με απότομη επιτάχυνση του πληθωρισμού φαίνεται να έχουν μετριαστεί αρκετά στον απόηχο και των πρόσφατων αποφάσεων της Fed, εφησυχάζοντας τους επενδυτές, όμως η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει τις αναδυόμενες οικονομίες. Η τάση στην αγορά αγροτικών προϊόντων παραμένει θετική, με την τεχνική εικόνα να δείχνει ότι βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Επιπλέον, μια πιθανή αλλαγή στη ρητορική της Fed προς το πιο αυστηρό (σύσφιξη νομισματικής πολιτικής) θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις