Agrofert: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Borealis έναντι 810 εκατομμυρίων ευρώ

Ολοκληρώθηκε η πώληση της παραγωγής λιπασμάτων, μελαμίνης και τεχνικού αζώτου της θυγατρικής της OMV, Borealis. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής στο Linz, τη Γαλλία και τη Γερμανία αλλάζουν χέρια έναντι 810 εκατομμυρίων ευρώ. Η τιμή πώλησης καθορίστηκε με βάση την "επιχειρηματική αξία", όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Ο τσεχικός όμιλος Agrofert, που ανήκει στον Τσέχο πρώην πρωθυπουργό και νυν ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αντρέι Μπάμπις, είχε κερδίσει  την άνευ όρων έγκριση της ΕΕ για την αντιμονοπωλιακή δράση για να αγοράσει τη μονάδα αζώτου του αυστριακού ενεργειακού ομίλου OMV (OMVV.VI) Borealis .

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, ο διεθνής χημικός όμιλος EuroChem είχε προσφέρει μόνο 455 εκατομμύρια ευρώ για την επιχείρηση αζώτου.

Η συμφωνία έπεσε τελικά θύμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η πλειοψηφία της EuroChem ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Andrei Melnichenko.

Διπλασιασμός της παραγωγικής ικανότητας

Ο όμιλος Agrofert, ο οποίος δηλώνει ότι πραγματοποίησε πέρυσι πωλήσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 15 χώρες, θέλει να ανοίξει νέες αγορές στη βασική του δραστηριότητα, την παραγωγή λιπασμάτων, μέσω της στρατηγικής επέκτασης. "Συγκεκριμένα, έχουν τεθεί στο στόχαστρο η Γαλλία, οι χώρες της Μπενελούξ, η Βουλγαρία και η Σερβία", όπως εξηγεί ο Petr Cingr, αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Στην έδρα της εταιρείας στην Πράγα, η παραγωγική ικανότητα για αζωτούχα λιπάσματα αναμένεται να διπλασιαστεί στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις