Χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν κινήθηκε ο ρυθμός του πληθωρισμού τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη, να και στην Ελλάδα ακολούθησε αντίθετη πορεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,2% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου - Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%.
Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο ΔΤΚ επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος.
Παρομοίως, υποχώρηση παρουσίασαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, με τον λεγόμενο δομικό δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, να επιβραδύνει επίσης περισσότερο από όσο αναμενόταν.
Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,9% ετησίως από το 3,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 3%.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο στο 4% (χωρίς μεταβολή από τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 2,7% (από 3,9% τον Φεβρουάριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 1,1% (από 1,6% τον Φεβρουάριο) ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,8% ετησίως (μετά τη μείωση κατά 3,7% τον Φεβρουάριο).
Σε κάθε περίπτωση, η ενθαρρυντική μέτρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο ΔΤΚ οδεύει για τον στόχο του 2%, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις μειώσεις των επιτοκίων που σχεδιάζει.
Ωστόσο, αυτό που ενδέχεται να προκαλέσει προβληματισμό στην ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παραμένει σταθερός στο 4% τους τέσσερις τελευταίους μήνες.
Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της για πέμπτη διαδοχική φορά, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να έχει υποδείξει τον Ιούνιο ως πιθανή αφετηρία για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Στις ανά χώρες μετρήσεις, ο υψηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε στην Κροατία με 4,9% ετησίως, με την Αυστρία στο 4,2% και την Εσθονία στο 4,1%.
Από την άλλη, οι χαμηλότερες μετρήσεις ήταν στην Λιθουανία με 0,3% ετησίως, στην Φινλανδία με 0,7% και την Λετονία με 1%.