Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμής τους έχουν πλέον στην διάθεσή τους οι γαλακτοπαραγωγοί, προκειμένου να εξασφαλίζουν δίκαιες τιμές για το νωπό γάλα. Η εν λόγω νομοθεσία, μεταξύ άλλων, θέτει ζητήματα αναγνώρισης ομάδων παραγωγών και διεπαγγελματικών οργανώσεων, καθώς και την επιβολή υποχρεωτικών συμβάσεων με τους μεταποιητές.
Πρόκειται για τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 261/2012 του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2012, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο φύλλο L 94/38 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 30/3, και τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ.1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τις συμβατικές σχέσεις στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Πρόκειται για κανονισμό στα πλαίσια τριμερούς συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε επιτευχθεί από τον Δεκέμβριο του 2011.
Αναλυτικότερα, ο νέος κανονισμός είχε εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, με βασικό σκεπτικό την παροχή βοήθειας προς τους γαλακτοπαραγωγούς προκειμένου να προετοιμαστούν για την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος το 2015.
Η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει στις οργανώσεις παραγωγών να διαπραγματεύονται τις τιμές του νωπού γάλατος για τους αγρότες που εκπροσωπούν, χωρίς να παραβαίνουν το δίκαιο του ανταγωνισμού.
Προκειμένου να διασφαλισθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός, η ποσότητα νωπού γάλακτος που καλύπτεται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών και των μεταποιητών ή των επιχειρήσεων συλλογής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3,5% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ, ή το 33% της συνολικής εθνικής παραγωγής στα κράτη μέλη.
Υποχρεωτικές συμβάσεις
Τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να αποφασίζουν για την επιβολή συμβάσεων που καλύπτουν την παράδοση του γάλακτος, στην επικράτειά τους, από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις συλλογής ή στους μεταποιητές.
Αν οι συμβάσεις αυτές καταστούν υποχρεωτικές θα πρέπει να συντάσσονται πριν την παράδοση και να αναφέρουν τις τιμές, τις προθεσμίες πληρωμών και τις ρυθμίσεις για τη συλλογή και την παράδοση του γάλακτος.
Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιβάλουν μια ελάχιστη διάρκεια των συμβάσεων αυτών, η οποία θα είναι τουλάχιστον έξι μήνες.
Προστατευόμενα ποιοτικά τυριά
Για να βελτιωθεί η λειτουργία της αγοράς των τυριών με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), υπάρχει διάταξη για ένα σύστημα διαχείρισης της προσφοράς, το οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βλάπτει σε καμία περίπτωση τον ανταγωνισμό ούτε θα επηρεάσει αρνητικά τους μικρούς παραγωγούς τυριού.
Κάθε πρόταση που θα αφορά το σύστημα διαχείρισης της προσφοράς θα πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον τα δύο τρίτα εκείνων που παρέχουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα του γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή αυτών των τυριών.