Η δεξιά πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ηγείται της «μάχης της ταυτότητας» ενάντια στην πίεση της ΕΕ για περισσότερους οίνους χωρίς και με χαμηλό αλκοόλ, ώστε να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Αλλά ακόμη και οι πιο απρόθυμες πρωτεύουσες της ΕΕ ενδίδουν στην αυξανόμενη τάση.
Σύμφωνα με το euractiv.com η επιτροπή γεωργίας του Κοινοβουλίου (AGRI) συζήτησε τη Δευτέρα τις προτάσεις μιας ομάδας υψηλού επιπέδου για την πολιτική οίνου, προκειμένου να βοηθήσει τον κλάδο που αγωνίζεται.
Με την κατανάλωση κρασιού να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, το φόρουμ παρουσίασε μια σειρά συστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης των κανόνων της ΕΕ ώστε να διευκολυνθεί η πώληση αποαλκοολωμένων και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ κρασιών για την αξιοποίηση μιας αυξανόμενης αγοράς εντός και εκτός της Ένωσης.
Ωστόσο, για τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή Gilles Pennelle των Πατριωτών για την Ευρώπη (PfE), η προώθηση του «κρασιού χωρίς αλκοόλ» δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα του τομέα, επιμένοντας ότι η «υγιεινιστική ιδεολογία» -μια νοοτροπία που θέτει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη υγεία- θέλει να καταστρέψει έναν «τρόπο ζωής».
Αυτό που δεν ανέφερε, ωστόσο, ο Penelle είναι ότι ο αμπελοοινικός τομέας ζητήθηκε η γνώμη του φόρουμ.
Παρόμοια έκκληση απηύθυνε και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Celine Imart του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η οποία κατήγγειλε τον «υπερβολικό και κινδυνολογικό» λόγο των υγιεινιστών «που λέει ότι ακόμη και ένα ποτήρι κρασί μπορεί να προκαλέσει καρκίνο».
Οι πρωτεύουσες της ΕΕ, ωστόσο, γίνονται πρακτικοί και προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, παρά τον παραδοσιακό λόγο στο Κοινοβούλιο.
Για παράδειγμα, η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας υπέγραψε τον Δεκέμβριο διάταγμα που επιτρέπει στους οίνους με λιγότερο από 0,5% αλκοόλ να χαρακτηρίζονται ως «αποαλκοολωμένοι» και σε εκείνους που έχουν περιεκτικότητα μεταξύ 0,5% και 8,5% ως «μερικώς αποαλκοολωμένοι».
Η ΕΕ είχε ήδη αναγνωρίσει τους δύο αυτούς όρους στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) του 2021, η οποία τέθηκε πλήρως σε ισχύ το 2023, αλλά η Ιταλία δεν είχε ακόμη εφαρμόσει το μέτρο.
«Ας το κάνουμε χωρίς αλκοόλ, αλλά ας μην το ονομάσουμε κρασί», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Francesco Lollobrigida τον Απρίλιο στο Vinitaly, τη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού της χώρας.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή θέλει να επιτρέψει σε περισσότερους παραγωγούς να εισέλθουν στην αναπτυσσόμενη αγορά. Μια ιδέα που βρίσκεται στο τραπέζι: να επιτραπεί η πιστοποίηση των αποαλκοολωμένων οίνων ως «βιολογικών», καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση του αλκοόλ από τους οίνους δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος από τους βιολογικούς κανόνες της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις