Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κρήτη λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων, την ώρα που η κάλυψη των οργανικών θέσεων κτηνιάτρων στο νησί βρίσκεται μόλις στο 21%. Οι ελάχιστοι διαθέσιμοι κτηνίατροι δίνουν καθημερινά μάχη για τον έλεγχο της κατάστασης, ωστόσο προειδοποιούν πως η έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Με δυναμική παρουσία στον πρωτογενή τομέα, η Κρήτη καταγράφει τον χαμηλότερο αριθμό κτηνιάτρων πανελλαδικά, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την κτηνοτροφική παραγωγή.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κτηνίατροι του Δημοσίου συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση που πραγματοποιείται σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών απέναντι στα προβλήματα του κλάδου.
Έκκληση για άμεσες προσλήψεις
Την ανάγκη ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό έχει επισημάνει και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, και Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.
Στην επιστολή τονίζεται η σημασία της κτηνοτροφίας για την οικονομία της Κρήτης και υπογραμμίζεται ότι οι ελάχιστοι κτηνίατροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στους αυξημένους ελέγχους που απαιτούνται λόγω των επιδημιών Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (Αύγουστος 2024) και Ευλογιάς των προβάτων (Ιανουάριος 2025).
Οι διεκδικήσεις των κτηνιάτρων
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει προκηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία, διεκδικώντας:
• Άμεσες προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και διοικητικού προσωπικού για τη στήριξη των υπηρεσιών.
• Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα παρά τις διαρκείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Οι κτηνίατροι τονίζουν ότι η χρόνια υποστελέχωση θέτει σε κίνδυνο τόσο την κτηνοτροφική παραγωγή όσο και τη δημόσια υγεία, καθώς οι ελλείψεις δυσχεραίνουν τους ελέγχους και την πρόληψη των ζωονόσων. Σύμφωνα με μελέτη της ΠΕΚΔΥ (2018), οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Κρήτης λειτουργούν στο όριο, με κάλυψη μόλις του 21% των αναγκαίων θέσεων.
"Οι πολιτικές ηγεσίες είναι ενήμερες για τα προβλήματα, αλλά οι δεσμεύσεις παραμένουν κενό γράμμα. Η μόνη λύση που μας απομένει είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να αναδειχθεί η σημασία του ρόλου μας στην αγροτική οικονομία, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος", επισημαίνουν οι κτηνίατροι.
Η υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών απειλεί να μετατραπεί σε κρίση, με σοβαρές συνέπειες τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για την ασφάλεια των τροφίμων. Η απεργία αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα πίεσης προς την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείονται νέες κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα του κλάδου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις