Η Κίνα θα εμβαθύνει τις αγροτικές της μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αναζωογονήσει τον αγροτικό τομέα και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια ενόψει των αμερικανικών δασμών, της οικονομικής επιβράδυνσης και της κλιματικής αλλαγής, ανέφεραν την Κυριακή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα έγγραφο αγροτικής πολιτικής.
Το ετήσιο σχέδιο αγροτικής πολιτικής του Κρατικού Συμβουλίου, γνωστό ως «έγγραφο Νο 1», περιγράφει σχέδια για τη βελτίωση των συστημάτων ανταμοιβών και επιδοτήσεων για τις μεγάλες περιοχές παραγωγής σιτηρών, προωθώντας τη βιομηχανοποίηση της καλλιέργειας βιοτεχνολογίας μεταξύ άλλων μέτρων, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η παραγωγή σιτηρών στον κορυφαίο εισαγωγέα σιτηρών παγκοσμίως έφτασε πέρυσι στο υψηλό ρεκόρ των 706,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, αυξημένη κατά 1,6% από το 2023.
Η τελευταία κατευθυντήρια γραμμή πολιτικής οξύνει την εστίαση της Κίνας στην αυτάρκεια και τη σταθερότητα του εφοδιασμού για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.
Ενώ έχει χορηγηθεί έγκριση για γενετικά τροποποιημένη και γενετικά τροποποιημένη σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι, οι φυτεύσεις παραμένουν περιορισμένες και αυστηρά ελεγχόμενες, με την πρόοδο και την κλίμακα της καλλιέργειας να μην είναι σαφείς.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η Κίνα θα παρακολουθεί και θα ρυθμίζει την παραγωγική ικανότητα χοίρων και θα στηρίζει τις βιομηχανίες βοείου κρέατος και γαλακτοπαραγωγής, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την αναζωογόνηση της υπαίθρου.