Στον σημερινό κόσμο, όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται, η γεωργία αντιμετωπίζει μια πρόκληση: πώς θα θρέψει την ανθρωπότητα χωρίς να καταστρέψει τα οικοσυστήματα; Η κλιματική αλλαγή - αύξηση της θερμοκρασίας, απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και έλλειψη νερού - απειλεί παραδοσιακές καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.
Οι καλλιέργειες αυτές απαιτούν πολύ νερό και λιπάσματα, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες στις κλιματικές διακυμάνσεις. Ταυτόχρονα, η υποβάθμιση του εδάφους και η οικονομική αστάθεια μας αναγκάζουν να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις.
Αυτό γράφει ο Luke Peters, αρχισυντάκτης του Potato News Today, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα.
Κατά τη γνώμη του, η πατάτα είναι ένας πραγματικός σωτήρας της ανθρωπότητας. Η καλλιέργεια αυτή δεν είναι μόνο λιγότερο απαιτητική σε νερό, αλλά παράγει και υψηλότερες αποδόσεις ανά εκτάριο, προσαρμοζόμενη σε διαφορετικές συνθήκες - από τις άνυδρες πεδιάδες μέχρι τα ορεινά.
Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, βιταμίνες (C, B6) και μέταλλα (κάλιο, σίδηρο), καθιστώντας τες ένα θρεπτικό βασικό προϊόν για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μέχρι το 2050, όταν ο πληθυσμός θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια, οι πατάτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για την επισιτιστική ασφάλεια.
Από οικονομική άποψη, η καλλιέργεια πατάτας στηρίζει τους μικροκαλλιεργητές και δημιουργεί μια αγορά 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο σύντομος κύκλος ανάπτυξής της (50-70 ημέρες) επιτρέπει πολλαπλές συγκομιδές ανά έτος, ενώ η ικανότητά της να αποθηκεύεται σημαίνει ότι μπορεί να παρέχει τρόφιμα σε περιόδους κρίσης.
Η επένδυση στην έρευνα για ανθεκτικές ποικιλίες και η υποστήριξη των αγροτών μπορούν να καταστήσουν την πατάτα θεμέλιο ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη γεωργία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις