Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επελέγη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως η μοναδική υπηρεσία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο που θα συμμετάσχει στην υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος και εξειδικευμένης μελέτης της «Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων» (EFSA) σχετικά με την ύπαρξη της μυκοτοξίνης «στεριγματοκυστίνη» σε εισαγόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση φορτία δημητριακών και ξηρών καρπών από τρίτες χώρες, σε συνεργασία με διάφορα ερευνητικά κέντρα της Ε.Ε. και με φορέα υλοποίησης για την Ελλάδα το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.).
Μετά από συνεννόηση του εθνικού φορέα υλοποίησης με το αρμόδιο για θέματα τροφίμων Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητήθηκε η συνδρομή των γεωπόνων – ποιοτικών ελεγκτών του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια δειγματοληψιών σε εισαγόμενα φορτία ξηρών καρπών και την αποστολή δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο στο Εργαστήριο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων του Μ.Φ.Ι., προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν παρουσία ή μη της συγκεκριμένης μυκοτοξίνης σε τρόφιμα εισαγωγής. Για τις δειγματοληψίες σε ξηρούς καρπούς, έγινε στοχευμένη επιλογή τροφίμων τα οποία υπάγονται ήδη σε ένα καθεστώς αυξημένης συχνότητας δειγματοληψιών κατά την εισαγωγή τους, (προκαθορισμένο ποσοστό επί των διακινούμενων φορτίων) λόγω επικινδυνότητας από την παρουσία αφλατοξινών σε αυτά.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο ad-hoc δειγματοληψίες, αρχικά στις 17/3/2014 σε φορτίο αραχίδων με κέλυφος, προέλευσης Αιγύπτου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Ο.Λ.Θ., για να ακολουθήσει μια δεύτερη στις 7/4/2014 σε παρτίδα ωμής φουντουκόψιχας Τουρκίας σε ιδιωτική αποθήκη υπό τελωνειακό καθεστώς στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Και στις δύο περιπτώσεις, η λήψη των δειγμάτων έγινε παρουσία των υπεύθυνων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων τροφίμων με τους οποίους η συνεργασία ήταν άριστη.
Οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Θεσσαλονίκης που διενήργησαν τις δειγματοληψίες ήταν οι: Δρ. Υψηλός Ιωάννης, Δρ. Βαϊκούση Χαρίκλεια, Ζαργκλή Ελισάβετ MSc, Μητκούδη Πολυξένη MSc, Παπαμανώλη Αικατερίνη και Δρ. Γεωργιάδης Αναστάσιος. Η οργάνωση και ο σχεδιασμός των δειγματοληψιών καθώς και ο συντονισμός με τους εμπλεκόμενους φορείς, έγιναν με την επιμέλεια του Δρ. Αναστάσιου Γεωργιάδη, γεωπόνου – συντονιστή του Συστήματος Ελέγχων στις εισαγωγές τροφίμων μη ζωικής προέλευσης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Καν.(ΕΚ) αριθ.1152/2009 και Καν.(ΕΕ) αριθ.91/2013 (επιβολή αυξημένου ποσοστού ελέγχων-δειγματοληψιών κατά την εισαγωγή ορισμένων τροφίμων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω κινδύνου επιμόλυνσης από αφλατοξίνες).
Η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο αναμονής των αποτελεσμάτων. Η σημασία της συμμετοχής των υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα τόσο σημαντικό για τον τομέα των τροφίμων ερευνητικό έργο, δεν έγκειται μόνο στην εμβέλεια και στο κύρος της ερευνητικής μελέτης από επιστημονικής άποψης, αλλά κυρίως στην ενεργοποίηση του θεσμικού ρόλου των στελεχών της με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την προστασία του καταναλωτή και τη θωράκιση της χώρας σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για παράγοντες κινδύνου όπως οι μυκοτοξίνες που συνιστούν με τη σειρά τους τοξικολογικούς δείκτες, επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων.