«Η νέα Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική) είναι μια μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα ένα “δώρο” για τη χώρα, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει στην προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε για την παραγωγική της ανασυγκρότηση.
Μέσω αυτής μπορούμε να απαλείψουμε μια απ΄ τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και να περάσουμε σ΄ αυτό που ονομάζεται “ παραγωγική γη”, καθώς η νέα Κ.Α.Π., επί της ουσίας, αυτό πριμοδοτεί. Την παραγωγή.
Έτσι, αφενός θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης και αφετέρου να στηρίξουμε καθοριστικά τους αγρότες μας, για να στηρίξουν και αυτοί με τη σειρά τους την ανάκαμψη της χώρας».
Αυτό τόνισε ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας στο Ρ/Σ BHMΑ FM.
Ο κ. Κουκουλόπουλος αφού ξεκαθάρισε πως ο ίδιος πιστεύει πάντοτε στη λογική τη συνέχειας, υπογράμμισε ότι το μεγάλο θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο χάρη στη δουλειά που έγινε ήδη από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους. Αναφέρθηκε ακόμα στην ύπαρξη συγκεκριμένων προτάσεων μέσω των μελετών που εκπόνησαν τρεις (3) διεθνείς οίκοι, οι οποίες διαμορφώνουν έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τον αγροτικό τομέα και παρέχουν τη δυνατότητα και στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου να δουλέψει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και με σαφέστατα οριοθετημένες τις προτεραιότητες της.
Στη συνέχεια ο Υπουργός ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν νέα δεδομένα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τους όρους διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους δανειστές και απάντησε θετικά επισημαίνοντας τα εξής:
- Κατ΄ αρχήν η ύπαρξη του πλεονάσματος, δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να κινηθεί με μεγαλύτερο βαθμό ευκολίας. Έτσι όταν μιλάμε για νέα Κ.Α.Π. μπορούμε να συζητήσουμε και για τη διοχέτευση ενός μέρους του πλεονάσματος στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να διορθωθούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας των διαφόρων μέτρων (σ. σ. αύξηση ενεργειακού κόστους και φορολογίας) στο κόστος της παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
- Έπειτα οι πρόσφατες εκλογές. Όπως και αν ερμηνεύει κανείς το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως οι πολίτες έστειλαν τα δικά τους ξεκάθαρα μηνύματα. Για παράδειγμα, το άτυπο μεν, ουσιαστικό δε, δημοψήφισμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για το νερό, έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι πολίτες δεν θέλουνε την αποκρατικοποίηση αυτού του αγαθού. Το ότι είναι μνημονιακή μας υποχρέωση δεν σημαίνει πως πρέπει να αγνοήσουμε την άποψη των πολιτών, όχι μόνο σ΄ αυτό αλλά και σε μια άλλη σειρά θέματα μείζονος σημασίας, όπως είναι και η μικρή ΔΕΗ. Άλλο το νερό και η ενέργεια και άλλο ο τζόγος και ο ιππόδρομος.
«Τα δύο αυτά δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου με τους δανειστές μας, ορισμένα σημεία που πρέπει να αλλάξουν», κατέληξε ο κ. Κουκουλόπουλος και έκλεισε λέγοντας: «Είναι ξεκάθαρο πως βασικός πλέον στόχος της Κυβέρνησης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Χάρη σε όσα πετύχαμε μέχρι τώρα βγήκαμε, επιτέλους, απ΄ την “εξαναγκασμένη κυκλοφορία” στην οποία βρισκόμασταν και αποκτήσαμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας κινήσεων που μας επιτρέπει να θέσουμε με έμφαση τις πραγματικές προτεραιότητες που οφείλουμε να βάλουμε. Αν το κάνουμε με τα ανάλογα επιχειρήματα και θα μας ακούσουν και θα συμφωνήσουμε. Πάντοτε τους πείθουμε, αρκεί να πηγαίνουμε με αιτιολογημένες προτάσεις».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις