«Μέχρι τις 31.12.2014, μέσω του ΥπΑΑΤ, στον πρωτογενή τομέα, τόσο από τον Πυλώνα Ι όσο και από τον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, καθώς και από τις επιστροφές του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το ΦΠΑ και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι πληρωμές προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους θα ξεπεράσουν τα 2,8 δις ευρώ».
Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας, στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Θεόδωρου Παραστατίδη, σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας όπως ο καταρροϊκός πυρετός, οι επιδοτήσεις βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η απόδοση ειδικού φόρου πετρελαίου.
Πρόσθεσε δε ότι το μεγάλο στοίχημα για το ΥπΑΑΤ είναι να «ανοίξει» το σύστημα ΟΣΔΕ στα τέλη Γενάρη – αρχές Φλεβάρη, ώστε να καταβάλλονται γρηγορότερα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.
Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε την προσπάθεια του ΥπΑΑΤ να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους οι εκκρεμότητες του 2012 και το νέο έτος να πληρωθούν οι εκκρεμότητες του 2013.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του διεξοδικά για τα μέτρα και τις δράσεις του ΥπΑΑΤ που αφορούν τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού και τις αποζημιώσεις των παραγωγών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ο κωδικός εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου είναι ενισχυμένος σχεδόν κατά 50% το 2015 σε σχέση με το 2014. Ο κωδικός αυτός έχει ενισχυθεί την προηγούμενη εβδομάδα με 6,5 εκατ. ευρώ, εξ ου και ξεκίνησε και το πρώτο «κύμα» αποζημιώσεων και συνεχίζεται σε όλους τους κτηνοτρόφους».
Παράλληλα, ο κ. Κουκουλόπουλος παρουσίασε, τα 10 θεσμικά, διαρθρωτικά, οικονομικά και διοικητικά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι αυτά δείχνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ.
Ο κ. Κουκουλόπουλος απαντώντας για τα θέματα της αρμοδιότητας του σημείωσε στην ομιλία του τα εξής:
Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές - όπου η ερώτηση είναι εστιασμένη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς - θέλω να σας πω ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής έχουν γίνει οι τελικές δηλώσεις και δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα, «τρέχει» δηλαδή η διαδικασία από την πλευρά του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι εκατοντάδες παραγωγοί που έχουν κάνει τις σχετικές δηλώσεις. Σε όσους δηλαδή έχει διαπιστωθεί οριστικά και αμετάκλητα η καταστροφή στις καλλιέργειες τους.
Αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ έχει παραλάβει αναλογιστική μελέτη βλέπει προϊόν –προϊόν, περιοχή – περιοχή, ξεχωρίζει ακόμα και τα συμβάντα μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει ένα τοπίο μιας σύγχρονης και λογικής αντιμετώπισης κάθε μιας ζημιάς.
Για τις πληρωμές σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία
Για το ζήτημα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας θέλω να σας πω ότι η προσπάθεια που γίνεται για τα προγράμματα αυτά είναι να αποπληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους η εκκρεμότητα του 2012 και το νέο έτος να πληρωθεί το 2013. Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση σε αυτές τις πληρωμές. Γίνεται μια προσπάθεια να καλυφτεί το χαμένο έδαφος.
Τόσο η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων όσο και η κάλυψη του μεγάλου κενού που υπάρχει σε πρότυπα και καινοτόμα προγράμματα όπως είναι της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, όπως επίσης και στα προγράμματα νέων αγροτών, που κουβαλάμε δυστυχώς εκκρεμότητες ακόμα και από το 2009, είναι ζητήματα που πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν, καθώς έχουν πρακτική σημασία για τους δικαιούχους ,κυρίως όμως έχουν έναν έντονο συμβολισμό: Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κάνουν τη διαφορά στην ελληνική παραγωγή.
Δεν μπορείς λοιπόν να απογοητεύεις τον παραγωγό που έχει προσχωρήσει σε μια συγκεκριμένη καλλιεργητική πρακτική να υπάρχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή του.
Δεν μπορείς να ζητάς ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και να καθυστερούν τα προγράμματα νέων αγροτών.
Για την επίσπευση της λειτουργίας του ΟΣΔΕ
Έχει γίνει μια κοινή προσπάθεια με όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί και έχουμε καταλήξει στα εξής:
Κάνουμε μια προσπάθεια το ΟΣΔΕ φέτος να ανοίξει τέλη Γενάρη – αρχές Φλεβάρη. Και θέλω να σας πω με απόλυτη πεποίθηση ότι είναι το μεγάλο στοίχημα πρώτα απ’ όλα για τους παραγωγούς και φυσικά και για το ΥπΑΑΤ.
Εάν ανοίξει εγκαίρως το ΟΣΔΕ τότε θα καταφέρουμε να φέρουμε μπροστά και το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Είναι απολύτως βέβαιο πως με το βαθμό οργάνωσης που έχει , την καλή συνεργασία και την οn line σύνδεση που με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορεί να καταβάλλει αποζημιώσεις πολύ πιο γρήγορα.
Αυτό είναι το ζητούμενο βέβαια. Με το νομοσχέδιο του 2010 που ψηφίσαμε ο ΕΛΓΑ έχει μπει σε έναν δρόμο πραγματικά εξυγίανσης, δεν έχει καμία σχέση με μια νοσηρή κατάσταση που υπήρχε πριν το 2009. Παρ’ όλα αυτά το μεγάλο πρόβλημα που συνοδεύει τις αποζημιώσεις είναι ότι δίνονται προς το τέλος του έτους και πολλές φορές το επόμενο καλλιεργητικό έτος. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, αλλά δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με την επίσπευση του ΟΣΔΕ.
Είναι κεντρική προσπάθεια από την πλευρά του Υπουργείου και είναι η κεντρική ουσιαστικά απαίτηση από την πλευρά των παραγωγών.
Για την απόδοση του ειδικού φόρου πετρελαίου και το συμψηφισμό με οφειλές στον ΟΓΑ
Η β’ δόση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου είναι ζήτημα λίγων ημερών να επιστραφεί. Καθυστερεί λίγες μέρες για κάτι που πιστεύω ότι συμφωνείτε κι εσείς.
Δεν επιστρέφουμε ή επιστρέφουμε λιγότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε αυτούς που έχουν οφειλές στον ΟΓΑ, τους κρατάμε μια ετήσια εισφορά. Φαντάζομαι συμφωνείτε πως τα εθνικά λεφτά που με αίμα κυριολεκτικά μαζεύει και αθροίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν μπορούν να επιστραφούν από το κρατικό ταμείο σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές.
Το ίδιο ισχύει και για το ΦΠΑ. Είναι δυο λογαριασμοί στους οποίους υπάρχουν συμψηφισμοί με βάση το νόμο που ψηφίσαμε πριν από έξι μήνες, εξ ου και η μικρή καθυστέρηση.
Για τον καταρροϊκό πυρετό
Για το θέμα του καταρροϊκού σήμερα γίνεται μια μεγάλη σύσκεψη των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου με εκπροσώπους και των περιφερειακών υπηρεσιών με την πανεπιστημιακή κοινότητα με σοβαρούς πανεπιστημιακούς και κτηνιάτρους που έχουν γνώμη και άποψη και για το θέμα του εμβολιασμού και για το θέμα λοιπών ελέγχων έτσι ώστε να αποτρέψουμε την τυχόν εξάπλωση της νόσου και να δούμε τι επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να πάρουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το πλαίσιο και οι σχετικές εγκύκλιοι τόσο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες όσο και προς τους δήμους της χώρας για την ταφή θανόντων ζώων από καταρροϊκό πυρετό – όταν δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις καύσης.
Από την ημέρα που εμφανίστηκε η νόσος στην Ελλάδα το Υπουργείο και οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των 13 Περιφερειών της χώρας είναι πραγματικά σε κατάσταση συναγερμού.
Ωστόσο θέλω να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά. Υπάρχουν τρία πράγματα και θέλω να τα έχουμε καλά στο μυαλό μας.
Πρώτον, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Δεύτερον, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό γιατί αφορά το πιο ευαίσθητο και πιο πολύτιμο κομμάτι του ζωικού κεφαλαίου που είναι η κτηνοτροφία των μικρών ζώων. Αφορά την γαλακτοπαραγωγή και κρεατοπαραγωγή σε αυτόν τον τομέα, αφορά βέβαια και το εισόδημα των κτηνοτρόφων για το οποίο προσδοκούμε τα μέγιστα και άρα πρέπει να βρούμε τρόπο να το στηρίξουμε.
Τρίτον, το μέγεθος του προβλήματος πανελλαδικά έχει ως ακολούθως: σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνοτροφικών συλλόγων και των δυο Ενώσεων των παραγωγών, δηλαδή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, έχουμε μια προσβολή από τη νόσο περίπου στο 5% των αιγοπροβάτων της χώρας και θνησιμότητα σε ένα ποσοστό που είναι περίπου 0,25%.
Υπάρχει μια υστέρηση των στοιχείων στην καταγραφή που γίνεται στη βάση δεδομένων του Υπουργείου που συμπληρώνεται κάθε μέρα από τις περιφερειακές κεντρικές υπηρεσίες. Τα στοιχεία είναι το Υπουργείο όπως σας είπα έχουν μια υστέρηση και είναι καταγεγραμμένα περίπου κατά το ήμισυ, αυτά τα νούμερα που σας είπα.
Θέλω να ξέρετε ότι μέχρι τις 31.12.2014 μέσω του ΥπΑΑΤ στον πρωτογενή τομέα, τόσο από τον Πυλώνα Ι όσο και από τον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, καθώς και από τις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το ΦΠΑ και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι πληρωμές προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους θα ξεπεράσουν τα 2,8 δις ευρώ.
10 μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας
Για την κτηνοτροφία που εστιάζεται το ενδιαφέρον σας ειδικότερα στον καταρροϊκό πυρετό, θέλω να μνημονεύσω 10 σημεία που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο από αδιαφορία.
1ον.Η κτηνοτροφία είναι ο μεγάλος κερδισμένοι της ελληνικής πρότασης του εθνικού φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύσει από την 1.1.2015.
2ον. Το θέμα των βοσκοτόπων που ταλανίζει την ελληνική κτηνοτροφία από την 1.1. 2015 δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Και όπως έχω πει εάν χρειαστεί θα γίνει και συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση.
3ον. Η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών είναι η πρώτη προτεραιότητα και έχουμε αποτελέσματα.
4ον. Ο Κτηνίατρος Εκτροφής που με το νόμο 4235 που έχουμε θεσμοθετήσει προχωρά κανονικά, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και 1.1.2015 ξεκινάει κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο
5ον. Τις επόμενες εβδομάδες μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ για να μπει φραγή στις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου κρέατος.
6ον.Τ α σχέδια βελτίωσης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποκεντρώνονται από το νέο έτος στις περιφέρειες γιατί κακοφορμίζουν 3 – 3,5 χρόνια στις κεντρικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι κτηνοτρόφοι.
7ον. Ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, τέλη Οκτωβρίου ο οδικός χάρτης για να κλείσουν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα για καταλογισμούς που κατά κύριο λόγο αφορούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ελλιπείς κτηνιατρικούς ελέγχους.
8ον. Διυπουργική Επιτροπή ασχολείται – μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- με το κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών και των παράλογων προστίμων που αφορούν κτηνοτρόφους.
9ον.Φέτος δίνεται εξισωτική αποζημίωση δύο ετών. Όχι απλά ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνουμε μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική για τα έτη 2013 και 2014.
10ον. Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ο κωδικός εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου είναι ενισχυμένος σχεδόν κατά 50% το 2015 σε σχέση με το 2014 και δεύτερον ο κωδικός αυτός έχει ενισχυθεί την προηγούμενη εβδομάδα με 6,5 εκατ. ευρώ, εξ ου και ξεκίνησε και το πρώτο κύμα αποζημιώσεων και συνεχίζεται σε όλους τους κτηνοτρόφους.
Αν όλα αυτά συνιστούν αδιαφορία ή μιλάτε άλλη γλώσσα ή καταλαβαίνουμε διαφορετικά την ίδια γλώσσα.