Στο «6ο Festival Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας», που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας, από τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού» και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, συμμετείχε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή της Περιφέρειας σε κλαδική έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, ενώ στο ενιαίο stand της έδωσαν το παρόν μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί των νησιών, μεμονωμένοι παραγωγοί και ανεξάρτητες επιχειρήσεις μελισσοκομικών & συναφών προϊόντων.
Το Festival Μελιού αποτελεί το σημαντικότερο εξειδικευμένο εμπορικό θεσμό για τη μελισσοκομία που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και το επισκέφθηκαν πάνω από 50.000 τελικοί καταναλωτές από το λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και μεγάλος αριθμός μελισσοκόμων & εμπορικών αντιπροσώπων του συγκεκριμένου κλάδου από όλη τη χώρα. Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν στην τελετή των εγκαινίων η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα Φωτεινή Θαλασσινού και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Βογιατζής, ενώ το συντονισμό της όλης οργάνωσης είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης και του περιπτέρου ο υπεύθυνος marketing της Περιφέρειας κ. Πάνος Πίτσιος. Το stand του Βορείου Αιγαίου τίμησαν με την παρουσία τους οι Αναπληρωτές Υπουργοί Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος & Πάρις Κουκουλόπουλος αντίστοιχα, ο Γεν. Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψηνάκης, ο βουλευτής Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, ο βουλευτής Ευβοίας κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο Πρόεδρος των Μελισσοκόμων Ελλάδος κ. Σωτήρης Ντούρος, Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες των 4 Περιφερειών που συμμετείχαν στην έκθεση, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και άλλοι επίσημοι.
Η φιλοσοφία της συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε ένα ενιαίο περίπτερο, αλλά με ατομικά booths (για την κάθε επιχείρηση), βασίστηκε στην προώθηση της μελισσοκομικής φυσιογνωμίας του Βορείου Αιγαίου και στην καθιέρωσή του ως παραγωγική περιοχή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Το γενικό moto που χρησιμοποιήθηκε, ήταν όπως και κάθε χρόνο «… μέλι σαν …τα νησιά του Βορείου Αιγαίου !!», ενώ το μήνυμα που επιχειρήθηκε να «περάσει» στο κοινό, ήταν ότι σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η μελισσοκομία χρησιμοποιεί ολοένα και πιο εντατικές μεθόδους (μεταφορές μελισσιών, κ.α.), οι μελισσοκόμοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχουν διατηρήσει τις παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας, θυσιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ποσότητα, για χάρη της ποιότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα μέλια όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου που παράγονται από εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους, να είναι ασύγκριτα στη γεύση και μοναδικά στο άρωμα.
Η παρουσία των μελισσοκομικών προϊόντων του Βορείου Αιγαίου στο Festival, έδωσε τη δυνατότητα στους μεμονωμένους παραγωγούς και μέλη των Συνεταιρισμών, καθώς και στους ανεξάρτητους μικρούς επιχειρηματίες των νησιών, να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους για εξωστρέφεια και ανάπτυξη των πωλήσεών τους εκτός της γεωγραφικής τους ενότητας, γεγονός που υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αποτελεί το ζητούμενο για όλες τις παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία, συμμετέχοντας στις παράλληλες εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες & ημερίδες που διοργανώθηκαν, να μελετήσουν τον «ανταγωνισμό» και να ενημερωθούν γύρω από ποικίλα θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της μελισσοκομίας, όπως νομοθεσία στην τυποποίηση και εμπορία μελιού, εξαγωγικές προοπτικές, πιστοποιήσεις βιολογικού μελιού, συστήματα τροφοδοσίας μελισσιών, κίνδυνοι αλλοίωσης των ελληνικών πληθυσμών μελισσών, κ.α. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες μελισσοκόμοι του Βορείου Αιγαίου, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εμπόρους μελισσοκομικών προϊόντων και να διαπραγματευτούν για νέες εμπορικές συμφωνίες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, δήλωσε ότι η τεράστια συμμετοχή κοινού στην εν λόγω έκθεση, καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το προϊόν του μελιού, στο οποίο η χώρα μας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές, πρωτοστατεί παγκοσμίως και σε όλα τα επίπεδα, κυρίως λόγω της ποιότητας και της ποικιλίας της χλωρίδας που διαθέτει. Επιπλέον, η πρωτοφανής παρουσία νέων μελισσοκόμων, αποδεικνύει ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι, λόγω της κρίσης, προσπαθούν να στραφούν σε νέους αγροτοπαραγωγικούς κλάδους με κερδοφόρες προοπτικές, όπως είναι η μελισσοκομία. Για τους λόγους αυτούς, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις σχετικές με τον ευπαθή αυτό κλάδο, τουλάχιστον στο σκέλος της εμπορίας, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις