Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την «στήριξη δράσεων ενημέρωσης σχετικά με την ΚΓΠ» για το 2015

«Στήριξη δράσεων ενημέρωσης σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική για το 2015».

Τα μέτρα πληροφόρησης αποσκοπούν, κυρίως στο να επεξηγήσουν, να εφαρμόσουν και να αναπτύξουν την ΚΓΠ και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε σχέση με το περιεχόμενο και τους στόχους της. Ως δράση ενημέρωσης νοείται κάθε αυτοτελές και συνεκτικό σύνολο ενημερωτικών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται βάσει ενιαίου προϋπολογισμού.

Στόχοι, θεματικά πεδία για τις δράσεις του 2015

Θεματικό πεδίο των σχεδιαζόμενων δράσεων είναι η ΚΓΠ μετά το 2013. Για τους πολίτες, προτεραιότητα θα δίνεται σε γενικά θέματα σχετικά με την ΚΓΠ, τα οποία θα επικεντρώνονται σε τρεις βασικές συνιστώσες της: την ασφάλεια των τροφίμων, την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η ενημέρωση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας σχετικά με τα βασικά θέματα της αναθεωρημένης ΚΓΠ. Για τους αγροτικούς φορείς, οι δράσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των μέτρων που εισήχθησαν στο πλαίσιο της πρόσφατης μεταρρύθμισης της ΚΓΠ και σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλήφθησαν μετά τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ, όπως η «βιολογική γεωργία».

Τύποι δράσεων ενημέρωσης

Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, δύο είδη ολοκληρωμένων δράσεων δημόσιας επικοινωνίας είναι επιλέξιμα:

  • Σε εθνικό επίπεδο (δράσεις με αντίκτυπο μόνο σε περιφερειακό επίπεδο δεν είναι επιλέξιμες).
  • Σε ευρωπαϊκό επίπεδο (σε διάφορα κράτη μέλη).

Οι δράσεις πρέπει να περιλαμβάνουν αρκετές δραστηριότητες επικοινωνίας ή τα μέσα που αναφέρονται παρακάτω (ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός):

  • Παραγωγή και διανομή πολυμέσων ή οπτικοακουστικού υλικού.
  • Παραγωγή και διανομή έντυπου υλικού (δημοσιεύσεις, αφίσες, κτλ.).
  • Δημιουργία διαδικτυακού μέσου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Εκδηλώσεις που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  • Συνέδρια, σεμινάρια ή ημερίδες.
  • Εκδηλώσεις του τύπου «αγρόκτημα στην πόλη» που βοηθούν να εξηγηθεί η σημασία της γεωργίας στον αστικό πληθυσμό.
  • Εκδηλώσεις του τύπου «ημέρες γνωριμίας» με σκοπό να γίνει γνωστός στους πολίτες ο ρόλος της γεωργίας.
  • Σταθερές ή κινητές εκθέσεις ή κέντρα πληροφόρησης.

Ομάδες-στόχοι

Το ευρύ κοινό (με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους των αστικών περιοχών) και οι κυριότεροι αγροτικοί φορείς. Ο αντίκτυπος της δράσης θα αξιολογηθεί ανάλογα με το είδος της δράσης και το είδος του κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για τις δράσεις ενημέρωσης που θα υλοποιηθούν βάσει της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων ανέρχεται σε 3.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται μεταξύ των αιτήσεων που απέσπασαν την υψηλότερη βαθμολογία από την επιτροπή αξιολόγησης σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης και πληρούν όλα τα κριτήρια επιλογής, αποκλεισμού και επιλεξιμότητας. Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει το συνολικό ποσό που μπορεί να χορηγηθεί, εάν η ποιότητα των προτάσεων δεν θεωρηθεί ικανοποιητική. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης που ζητείται από την Επιτροπή πρέπει να ανέρχεται μεταξύ 75.000 και 300.000 ευρώ ανά συμφωνία επιχορήγησης που καλύπτει δράσεις ενημέρωσης. Το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης θα είναι το 50% των άμεσων επιλέξιμων δαπανών. Κατά συνέπεια, μέρος των συνολικών επιλέξιμων δαπανών που εγγράφονται στον προσωρινό προϋπολογισμό πρέπει να χρηματοδοτείται από άλλες πηγές εκτός της κοινοτικής επιχορήγησης.

Προθεσμία και υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν ταχυδρομικώς, το αργότερο μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2015 (η ταχυδρομική σφραγίδα στο φάκελο αποτελεί απόδειξη της ημερομηνίας αποστολής) στη διεύθυνση: European Commission, Unit AGRI. E.5, Call for proposals 2014/C 383/06 To the attention of Head of Unit L130 4/148A, 1049 Bruxelles/Brussel BELGIUM.

Οι αιτήσεις πρέπει να συντάσσονται σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων, οι αιτούντες παρακαλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους στα αγγλικά ή γαλλικά ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, να συμπεριλάβουν τουλάχιστον μια μετάφραση στα αγγλικά ή στα γαλλικά της λεπτομερούς περιγραφής της πρότασης.

Το παραδεκτό των αιτήσεων θα αξιολογηθεί με βάση την έντυπη έκδοση, παρ' όλα αυτά, και προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, οι αιτούντες καλούνται επίσης να στείλουν ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο της αίτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση agri-applications@ec.europa.eu (και ΟΧΙ στο agri-grants@ ec.europa.eu). Η προθεσμία για την υποβολή του ηλεκτρονικού αντιγράφου είναι η 5η Ιανουαρίου 2015 στις 24:00, ώρα Βρυξελλών.

Περισσότερες πληροφορίες

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, αναλυτικές οδηγίες για τους υποψηφίους σχετικά με τα έντυπα υποβολής αιτήσεων αλλά και επιχορηγούμενες δράσεις προηγούμενων ετών βρίσκονται εδώ.