Η Ινδία θα δαπανήσει 1,2 δισ. δολάρια για να μειώσει τις εισαγωγές βρώσιμων ελαίων

Η Ινδία θα δαπανήσει 101 δισεκατομμύρια ρουπίες (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα επτά χρόνια για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυτικών ελαίων, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Μαλαισίας.

Η ινδική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη μια πρωτοβουλία με την ονομασία National Edible Oils Mission - Oilseeds για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ελαιούχων σπόρων από 39 εκατομμύρια τόνους το ΜΥ 2022/23 σε 69,7 εκατομμύρια τόνους μέχρι το ΜΥ 2030/31.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυτικών ελαίων στον κόσμο, αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος του φοινικέλαιου από την Ινδονησία και τη Μαλαισία, ενώ η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουκρανία και η Ρωσία την προμηθεύουν με σογιέλαιο και ηλιέλαιο.

Το 2022-2023, η Ινδία εισήγαγε 16,5 εκατομμύρια τόνους βρώσιμων ελαίων, ενώ η εγχώρια παραγωγή κάλυπτε το 40-45% των συνολικών αναγκών της. Από τους 27,2 εκατ. τόνους ελαίων και λιπών που θα καταναλωθούν το 2023, το 36% ήταν φοινικέλαιο.

Το 2021, η Ινδία εγκαινίασε την Εθνική Αποστολή για τα βρώσιμα έλαια - φοινικέλαιο για την επέκταση της τοπικής καλλιέργειας φοινικέλαιου. Η νέα πρωτοβουλία, μαζί με την αποστολή για το φοινικέλαιο, στοχεύει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής βρώσιμων ελαίων σε 25,45 εκατ. τόνους έως το ΜΥ 2030/31, που θα καλύψει περίπου το 72% της προβλεπόμενης ζήτησης της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, η Ινδία στοχεύει στην επέκταση των ελαιούχων σπόρων κατά άλλα 4 εκατομμύρια εκτάρια με την αξιοποίηση των αδρανών εκτάσεων για ρύζι και πατάτες, καθώς και με την προώθηση της συγκαλλιέργειας και της διαφοροποίησης των καλλιεργειών.

Τον περασμένο μήνα, η Ινδία αύξησε τους εισαγωγικούς δασμούς στο φοινικέλαιο και σε άλλα βρώσιμα έλαια κατά 20%, γεγονός που πιστεύεται ότι θα βοηθήσει τους τοπικούς παραγωγούς ελαιούχων σπόρων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις