Άσπαρτα παραμένουν τα χωράφια των τεύτλων στη Βόρεια Ελλάδα, αφού οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι. Οι τευτλοκαλλιεργητές περιμένουν χειροπιαστές λύσεις και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έλαβαν πρόσφατα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια και να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αδιάθετη περσινή παραγωγή που σαπίζει στα χωράφια φτάνει τους 16.000 τόνους, ενώ οι παραγωγοί, όπως δηλώνουν, δεν έχουν ούτε ευρώ για να προχωρήσουν στη σπορά για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Ήδη η σπορά των τευτλοχώραφων έπρεπε να ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί το Μάρτιο.
Οι αγρότες υπογραμμίζουν ότι θα τιναχτεί στον «αέρα» και η φετινή χρονιά και θα μπει «ταφόπλακα» στην τευλοκαλλιέργεια, αν δεν βρεθούν σύντομα τα χρήματα – περίπου 31 εκατ. ευρώ – που δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τη στήριξη των παραγωγών και των εργαζομένων στην ΕΒΖ.
«Ενημερώσαμε πρόσφατα τη νέα ηγεσία του υπουργείου για το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Χρειάζεται πολιτική βούληση για να βρεθεί λύση. Εμείς ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές από τις παλιές οφειλές, να μας καταβληθεί η ολοκληρωμένη που μας οφείλεται από το 2012 μέχρι και σήμερα και να έχουμε εγγυημένο τιμολόγιο από την ΕΒΖ. Στα χωράφια παραμένουν αδιάθετοι και σαπίζουν περίπου 16.000 τόνοι ζαχαρότευτλων από την περσινή σοδειά. Δεν έχουμε ακόμα καμία επίσημη απάντηση από το υπουργείο» δήλωσε στο agrocapital.gr ο Παύλος Μπογιαννίδης, πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Βόρειας Ελλάδας.
Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «αν χαθεί και ο Μάρτιος για τη σπορά, θα χαθεί εξολοκλήρου και η φετινή χρονιά».
Επιπλέον, οι παραγωγοί τεύτλων ζητούν να «τρέξουν» κανονικά τα προγράμματα από το υπουργείο που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση τεύτλων και τη συνδεδεμένη ενίσχυση. «Εκτός από τα χρήματα που μας οφείλονται και το εγγυημένο τιμολόγιο από την ΕΒΖ, ζητάμε τα αυτονόητα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Να «τρέξουν» δηλαδή κανονικά τα προγράμματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η συνδεδεμένη ενίσχυση για φέτος είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ και για τα επόμενα έτη στα 7 εκατ. ευρώ. Υπολογίζουμε ότι ανά στρέμμα η συνδεδεμένη θα κυμανθεί πάνω από 40 ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Μπογιαννίδης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις