Την πεποίθηση πως η Θεσσαλία είναι στην πράξη η "πιο πράσινη περιφέρεια στην Ελλάδα" εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των εργασιών της επέκτασης του ΧΥΤΑ των Τρικάλων και της Καρδίτσας στην περιοχή της Παλαιοσαμαρίνας στα Τρίκαλα.
Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης το συγκεκριμένο έργο είναι "εξόχως περιβαλλοντικό" και διασφαλίζει "για τα επόμενα 17 με 18 χρόνια, την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων της μισής Θεσσαλίας περίπου".
Αναλυτικά ο κ. Αγοραστός δήλωσε τα εξής: "Πρόκειται για ένα έργο ζωής, ένα έργο ανθρώπινο, χρήσιμο και περιβαλλοντικό. Είναι ένα έργο που σε συνεργασία με την Π.Α.ΔΥ.Θ. προσπαθήσαμε, ωριμάσαμε, εντάξαμε και σήμερα υλοποιούμε. Οι εργασίες είναι εντός του χρονοδιαγράμματος και η περάτωσή τους θα διασφαλίσει για τα επόμενα 17 με 18 χρόνια, την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων της μισής Θεσσαλίας περίπου. Είναι ένα έργο εξόχως περιβαλλοντικό γιατί βλέπετε τι γίνεται τον τελευταίο καιρό με τις χωματερές και τη διάθεση των σκουπιδιών. Εμείς με στρατηγική, με σωστό προγραμματισμό αλλά προπαντός με συνεργασία και συνέργεια με όλους τους δημάρχους των Τρικάλων και της Καρδίτσας, έχουμε την πιο πράσινη περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα. Και αυτά δεν είναι λόγια, δεν είναι λέξεις στο οπλοστάσιό μας. Είναι πραγματικότητα γιατί όποιος δεν έχει πράσινη περιφέρεια γίνεται αποδέκτης προστίμων σύμφωνα με τους νόμους που υπάρχουν. Εμείς συνεπώς συμβάλουμε στην εθνική οικονομία αποσοβώντας ενδεχόμενα πρόστιμα στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα μιλάμε για ένα εθνικό έργο με χρήματα από το ΕΣΠΑ χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες για τη σωστή υγειονομική ταφή των απορριμμάτων.
Επιπρόσθετα, αυτό το μεγάλο διάστημα των 18 ετών, έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τη μετατροπή από ΧΥΤΑ σε Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Έχουμε ξεκινήσει για το σκοπό αυτό μία μεγάλη διαδικασία εδώ και δύο χρόνια και έχουμε καταλήξει βάσει κοινωνικογεωπολιτικών μελετών, πού πρέπει να γίνουν τα εργοστάσια.
Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για το τί είδους επεξεργασία θα γίνει και σε τι βαθμό δυναμικότητας. Σκοπός μας από τον αρχικό σχεδιασμό, είναι να γίνει το έργο με εθνικούς πόρους και όχι με ΣΔΙΤ. Έτσι σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και πήραμε ως περιφέρεια Θεσσαλίας από το νέο ΕΣΠΑ, χρήματα γι' αυτές τις τρεις μονάδες που θα γίνουν στη Θεσσαλία.
Θέλω τέλος να σας επισημάνω ότι το έργο αυτό είναι μεγάλης σημασίας. Μπορεί να μην φαίνεται από τον δρόμο, μπορεί να μην το επισκέπτεται ο κόσμος, αλλά ο καθένας μας έχει απορρίμματα καθημερινά. Και τα απορρίμματα αυτά πρέπει κάπου να ταφούν ή να επεξεργαστούν. Κι εδώ κάνουμε ένα μεγάλο σύγχρονο έργο ζωής. Γιατί βλέπετε πώς πνίγονται από τα απορρίμματα άλλες πόλεις και περιφέρειες και πώς επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Εμείς αντίθετα, θέλουμε να ελαφρύνουμε τους πολίτες έχοντας παράλληλα μία περιφέρεια υγειονομικώς εντάξει, χωρίς προβλήματα στο περιβάλλον της Θεσσαλίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας κ. Γιώργος Στουρνάρας επεσήμανε τα εξής: "αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι όλα γίνονται με δημόσια δαπάνη χωρίς να επιβαρύνουν τελικά τους δημότες. Για 15 με 20 χρόνια απ' ότι υπολογίζουμε, δε θα υπάρχει πρόβλημα ταφής των απορριμμάτων στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, δηλαδή της μισής Θεσσαλίας όπως είπε και ο κύριος περιφερειάρχης. Από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη και τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας, που βοήθησαν σημαντικά στην επιλεξιμότητα του έργου, στην αναγκαιότητα, όταν μαζί όλο το διοικητικό συμβούλιο πήγαμε στοχευμένα και ζητήσαμε να γίνει αυτό. Ξέρετε πολύ καλά ότι σε άλλους νομούς και σε άλλες περιφέρειες ακόμη ψάχνονται να χωροθετήσουν που θα πάνε τα σκουπίδια. Επομένως είναι ένα έργο που θα ανακουφίσει σημαντικά τη Θεσσαλία. Όπως είπε και ο κύριος περιφερειάρχης μπορεί να μην φαίνεται το έργο, αλλά σκεφθείτε ότι εδώ για 25 χρόνια συνολικά με τα 5-6 που λειτουργεί έως τώρα ο ΧΥΤΑ, δε θα υπάρξει κανένα μα κανένα πρόβλημα. Η Θεσσαλία ήταν από τις πρώτες περιφέρειες που από το 2008 είχε τελειώσει με τις παράνομες χωματερές. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είμαστε από τις λίγες περιφέρειες που δε θα έχουν πρόστιμα για παράνομα σκουπίδια.
Επίσης, θέλω να σας πω πως υπάρχει η θέληση της περιφέρειας καθώς και της καινούριας κυβέρνησης με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες που έχει, να κάνουμε και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Ήδη έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Ο χώρος θα βρίσκεται στον ήδη υπάρχον ΧΥΤΑ. Σε συνεννόηση με την ΠΕΔ Θεσσαλίας σκοπός μας είναι να γίνει μία μονάδα χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει ΣΔΙΤ, ώστε να είμαστε πλέον σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας".
Φορέας υλοποίησης του έργου που έχει προϋπολογισμό 9,3 εκ. ευρώ σε μια έκταση 76 στρεμμάτων, είναι η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Κύριος του έργου είναι η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.). Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Δεκέμβριο 2013 συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, με ένταξή του στο ΕΠΠΕΡΑΑ και διαχειρίζεται από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το έργο δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2014, ενώ σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις