Ανοιχτό Επιχειρηματικό Εργαστήριο (Open Lab) διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “TRANSNATIONAL INITIATIVE FOR GUIDANCE OF GRADUATED AND ENTREPRENEURSHIP” με ακρωνύμιο “TRIGGER”, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Σκοπός του επιχειρηματικού εργαστηρίου ήταν να λειτουργήσει ως καταλύτης και κόμβος συναναστροφής των ωφελούμενων του έργου με επιχειρήσεις, καταξιωμένους επιχειρηματίες, νέους επιστήμονες και ειδικούς με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης ερωτημάτων, ανταλλαγής εμπειριών και επίλυσης πρακτικών ζητημάτων που θα δώσουν ώθηση στην απασχόληση και την οργανική ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργειών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην τοπική κοινωνία.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε o κ. Μαρίνος Τσαγκαράκης, Υποδιευθυντής ΣΕΒΕ, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εστίασε στην ανάγκη να αποτελέσει η χώρα μας πυρήνα καινοτομίας και να παράγει αγαθά ελκυστικά στην διεθνή αγορά. Παράλληλα, ανέφερε ότι η συνεργασία και σύζευξη δυνάμεων μεταξύ βιομηχανίας, ακαδημίας και κράτους είναι απαραίτητη για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων στην καινοτομία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Κώστας Τραμαντζάς, Στέλεχος Ανάπτυξης στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε., ανέλυσε την έννοια και τους στρατηγικούς πυλώνες της Ζώνης Καινοτομίας και αναφέρθηκε στο οικοσύστημα καινοτομίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια παρουσίασε το “Thessaloniki Smart Up Innovation Hub”, τον συνεργατικό χώρο για νέους επιχειρηματίες που θέλουν να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Ο κ. Τραμαντζάς τόνισε ότι το “Thessaloniki Smart Up Innovation Hub” δίνει την ευκαιρία σε νέες και νεοφυείς ομάδες (startups) να προσδώσουν εξωστρεφή προσανατολισμό στις καινοτόμες ιδέες τους και να τις μετατρέψουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις, παροτρύνοντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις στο www.thessmart.gr.
Ακολούθησε η παρουσίαση του επιχειρηματία Δρ. Ευάγγελου Αγγελόπουλου, ο οποίος ανέπτυξε την έννοια του Startup και αναφέρθηκε στην δύναμη του πλήθους στην επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, παρουσίασε το StartingUp, την πλατφόρμα που συμβάλει στην δημιουργία ενός οικοσυστήματος εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με τις έννοιες crowdfunding (κοινωνική συγχρηματοδότηση) και crowdsourcing (πληθοπορισμός) να είναι κεντρικές στην ομιλία του. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον εκδημοκρατισμό της επιχειρηματικότητας ενώ υπογράμμισε τη σημασία της δικτύωσης με έμπειρους μέντορες και τη δυνατότητα συμμετοχής και δημιουργίας ή υποστήριξης ιδέας υποστηριζόμενη από μια ομάδα ατόμων όφελος της επιχείρησης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Ξανθάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του WinnersFund, ο οποίος παρουσίασε την ελληνική πλατφόρμα crowdfunding WinnersFund ως ένα επαγγελματικό εργαλείο στήριξης επιχειρηματικών ιδεών. Οι λόγοι που οδηγούν στην αποτυχία μιας επιχειρηματικής ιδέας, όπως υπεροπτική στάση, έλλειψη επιμονής, αποσπασματική γνώση και λάθος κίνητρα, αποτέλεσαν το θέμα του δεύτερου μέρους της παρουσίασης του κ. Γιάννη Ξανθάκη.
Ο επόμενος ομιλητής, ο κ. Αντώνης Κουρής,Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Respi Inc., ανέλυσε την πορεία από την ιδέα στο προϊόν, αναφερόμενος στους παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και υποδεικνύοντας πως, σε αντίθεση με την τάση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις που είναι προσανατολισμένες στο προϊόν και έχουν περιθώρια επέκτασης αποτελούν την νέα ιδεολογία στον δρόμο προς την καινοτομία. Η παρουσίαση του κ. Κουρή ολοκληρώθηκε με συμβουλές προς ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν στον επιχειρηματικό χώρο.
Το Ανοιχτό Επιχειρηματικό Εργαστήριο ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των παρευρισκόμενων και των ομιλητών.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο TRIGGER αφορά στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης ενεργειών, οι οποίες θα έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης 200 νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Το έργο στοχεύει πρωτίστως στην αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής των δύο χωρών στην αγορά εργασίας, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.thetrigger.eu ή επικοινωνήστε με τον ΣΕΒΕ: τηλ 2310 535333 ή [email protected]
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις