Αποκάλυψη της σκιώδους οικονομίας μέσω της αναθέρμανσης του «κινήματος των αποδείξεων προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η μεταρρύθμιση που προωθείται περιλαμβάνει την παροχή δελεαστικών κινήτρων στους καταναλωτές για τη χρήση των καρτών τους σε όλες τις αγορές και την επιδότηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων για την απόκτηση των κατάλληλων τερματικών (POS) ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια πληρωμών με ηλεκτρονικό τρόπο παντού.
Πηγές από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον σχεδιασμό του μέτρου, σημειώνουν ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου καταγραφής των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, το οποίο δεν θα στηρίζεται στην επιβολή ποινών, όπως συνέβαινε ως σήμερα, αλλά στη γενναία επιβράβευση των φορολογουμένων που θα βγάλουν την κάρτα από το πορτοφόλι τους. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα διαφυγόντα έσοδα τόσο από τον ΦΠΑ, που σήμερα υπολογίζονται σε 6-7 δια ευρώ ετησίως, όσο και από τον φόρο εισοδήματος.
Τα κίνητρα
Κύκλοι από την ομάδα σχεδιασμού του μέτρου υποστηρίζουν πως «δεν αποτελεί στόχο η επιβολή της χρήσης του πλαστικού. Αυτό που θέλουμε είναι να την καταστήσουμε συμφέρουσα αφυπνίζοντας την καταναλωτική συνείδηση των πολιτών».
Για τον σκοπό αυτόν θα υλοποιηθεί μεγάλη καμπάνια για τη «διαφήμιση» του μέτρου και την ανάδειξη του κέρδους για τους καταναλωτές που αντί να «σηκώσουν» χρήματα από το ATM για μία αγορά θα χρησιμοποιήσουν κατευθείαν τη συνδεδεμένη με τον λογαριασμό τους χρεωστική κάρτα.
Τα κίνητρα που θα παρέχονται είναι τα ακόλουθα:
1) Επιστροφή μετρητών. Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται ανά τακτά διαστήματα, πιθανόν και κάθε μήνα, στον καταθετικό λογαριασμό του φορολογουμένου.
Το ποσοστό θα εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης στην οποία θα γίνει η συναλλαγή. Υψηλότερα ποσοστά θα ισχύουν στους κλάδους με μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, π.χ. γιατροί και δικηγόροι, και χαμηλότερα σε όσους οι αποδείξεις αποτελούν κανόνα, π.χ. τα σουπερμάρκετ.
2) Αύξηση του αφορολογήτου. Ενα μέρος, του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα «χτίζεται» από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, θα δίνεται η δυνατότητα αύξησής του ως και τις 12.000 ευρώ με τη διενέργεια συγκεκριμένου ύψους μη εγχρήματων συναλλαγών. Με τον τρόπο αυτόν ο φορολογούμενος θα πετυχαίνει μείωση του φόρου εισοδήματος ενώ δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνει αποδείξεις.
Σημαντικά κίνητρα στους καταναλωτές για τη χρήση καρτών σε όλες τις αγορές για να μειωθούν τα διαφυγόντα έσοδα - Μπαίνουν τερματικά παντού
3) Λοταρία. Δύο φορές κάθε μήνα θα διοργανώνονται κληρώσεις με χρηματικά έπαθλα. Κάθε αγορά με κάρτα θα ισοδυναμεί με έναν λαχνό συμμετοχής.
Πιλοτική εφαρμογή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την πιλοτική έναρξη της υποχρεωτικής κατοχής POS στα νησιά εφέτος το καλοκαίρι. Αναζητούνται κονδύλια από δράσεις του ΕΣΠΑ για την επιδότηση των τερματικών για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες των περιοχών που θα επιλεγούν. Σε δεύτερο χρόνο - στην αντιπροεδρία στοχεύουν το ερχόμενο φθινόπωρο - θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επιβράβευσης των φορολογουμένων και η επέκταση της υποχρεωτικότητας των POS σε όλη τη χώρα.
Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον χώρο τους θα αποκτούν κινητά τερματικά τα οποία θα λειτουργούν μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις