Στον προθάλαμο της ανεργίας βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς εάν συνεχιστεί το κλίμα ανασφάλειας και το θολό πολιτικοοικονομικό τοπίο, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου επισημαίνουν ότι οι απολύσεις θα είναι μονόδρομος. Για την ώρα, η τραπεζική αργία και ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων αφήνουν τα σημάδια τους στην ήδη πληγωμένη αγορά εργασίας της χώρας, με τις υποχρεωτικές αργίες, τη διαθεσιμότητα, την εκ περιτροπής εργασία, τις αναγκαστικές άδειες με ή ακόμη και χωρίς αποδοχές, και τις καθυστερήσεις πληρωμών να λαμβάνουν καθημερινά τη μορφή χιονοστιβάδας.
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Στο ΒΕΑ αυξάνονται οι καταγγελίες για ακύρωση παραγγελιών σε πρώτες ύλες από το εξωτερικό, ακόμη και σε περιπτώσεις που είχε ήδη δοθεί προκαταβολή. Την ίδια στιγμή, ακυρώνονται εγχώριες παραγγελίες με ορίζοντα υλοποίησής τους έως και έξι μήνες. «Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους βιοτέχνες της χώρας, αφού αδυνατούν να παράξουν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να προχωρούν στη χορήγηση υποχρεωτικών αδειών στο προσωπικό τους χωρίς αποδοχές» σημειώνει ο κ. Ραβάνης για να καταλήξει πως «δυστυχώς εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση, ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες, είναι βέβαιο ότι οι βιοτέχνες αναπόφευκτα θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους ή σε μείωση των ωρών απασχόλησής του».
Καθημερινά, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις οδηγούνται σε λύσεις όπως η επιβολή υποχρεωτικής αργίας επικαλούμενοι λόγους ανωτέρας βίας. Η πλέον «εύκολη» επιλογή τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους είναι η καλοκαιρινή άδεια με αποδοχές μέχρις ότου εξομαλυνθεί ή έστω ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι είναι «άνευ αποδοχών». Σε αρκετές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με αποτέλεσμα να απασχολούνται, για παράδειγμα, 1-3 μέρες την εβδομάδα από 5νθήμερο ή 6ήμερο. Συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν πως τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται σε κλάδους όπως η παροχή υπηρεσιών, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, ο κλάδος της πληροφορικής, τα logistics, οι κατασκευές, κ.ά., ενώ στις εξαιρέσεις ανήκει ο κλάδος της λιανικής πώλησης τροφίμων που δείχνει να έχει προς το παρόν επωφεληθεί. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, είναι πως εργαζόμενοι ακόμη και από τον κλάδο της εστίασης, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε περιοχές με μέτρια ή χαμηλή τουριστική κίνηση, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες πρακτικές.
Συνδικαλιστές μιλώντας στην «Κ» εκτιμούσαν ότι ενώ την πρώτη εβδομάδα επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, τα φαινόμενα αυτά επηρέασαν το 10% με 15% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, την εβδομάδα που πέρασε, δεν αποκλείεται να άγγιξαν το 20% ή και το 25% των μισθωτών.
Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η τραπεζική αργία σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη προξενήσει μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις και κοινωνία. Την πρώτη βδομάδα των ραγδαίων εξελίξεων, πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έδωσαν αναγκαστικές άδειες στο προσωπικό τους, καθώς δεν υπήρχε αντικείμενο απασχόλησης. Δεν μπορούσαν να γίνουν συναλλαγές, πληρωμές, παραγγελίες, ενώ και το καταναλωτικό κοινό περιοριζόταν σε απολύτως αναγκαίες αγορές τροφίμων και μόνο. «Δυστυχώς, από αυτή την εβδομάδα έχουν ξεκινήσει και οι απολύσεις του προσωπικού» αποκαλύπτει, για να επισημάνει πως παρότι κανένας επιχειρηματίας δεν θέλει να οδηγεί στην ανεργία τους εργαζομένους του, δεν βρίσκει απάντηση στο «πώς μπορεί κάποιος να απασχολεί υπαλληλικό προσωπικό, τη στιγμή που δεν μπαίνει άνθρωπος σε καταστήματα και εταιρείες»...
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, οι απολύσεις είναι η τελευταία επιλογή, που σε ορισμένες περιπτώσεις όμως είναι αναπόφευκτη, καθώς ήδη ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο.
Στη σκιά των capital controls εντείνονται και τα φαινόμενα της απλήρωτης εργασίας σε πολλούς κλάδους, όπως οι εταιρείες φύλαξης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και κούριερ, το λιανικό εμπόριο και στον κλάδο τηλεπικοινωνιών κ.λπ.
Υπό τον φόβο του «κουρέματος των καταθέσεων» υπάρχουν και οι περιπτώσεις που εργοδότες προπληρώνουν τους εργαζομένους τους έως και τον Αύγουστο, καταβάλλοντας ακόμη και τις ασφαλιστικές εισφορές - κάτι που φάνηκε στα έσοδα του ΙΚΑ τις τελευταίες ημέρες. Καθώς μάλιστα, υπό τον φόβο των ελλείψεων υπάρχει σημαντική αύξηση της κατανάλωσης στα τρόφιμα και τα καταστήματα με ηλεκτρικές - ηλεκτρονικές συσκευές, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπως σούπερ μάρκετ και αλυσίδες καταστημάτων που ζητούν από τους εργαζομένους τους αναστολή των καλοκαιρινών αδειών και των ρεπό τους.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις