Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και οι επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία και ειδικά το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, απασχόλησαν την συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε η ικανοποίηση κρίσιμων αιτημάτων των εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και σύγκλιση απόψεων επί προκλήσεων που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, στο πλαίσιο στενότερης συνεργασίας ΠΣΕ και ΕΕΤ.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «η άμεση ανταπόκριση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Προέδρου, Κυρίας Λούκας Κατσέλη, για συνάντηση με την Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, καθώς και η διάθεσή της για τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό των επιπτώσεων των capital controls στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, επιτρέπουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις ημέρες που έρχονται.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στο κέντρο της αλυσίδας εξωστρέφειας και η ομαλή του λειτουργία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εξαγωγές της χώρας και τη συμβολή αυτών τόσο στο σχηματισμό του ΑΕΠ, όσο και στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως συνέβη ήδη και για τις ναυτιλιακές, πρέπει να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, αλλά και του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να επανέλθει ένα επίπεδο ομαλότητας στην πραγματική οικονομία της χώρας και ειδικά στις εξαγωγές αγαθών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 15% του ΑΕΠ».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΕΕΤ και του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι ήδη σε όλες τις Τράπεζες της χώρας έχουν ενεργοποιηθεί οι προβλεπόμενες Υποεπιτροπές Έγκρισης Συναλλαγών, με έμφαση το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, για τη διευκόλυνση των εξωστρεφών επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας την κοινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων για σταδιακή περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, όσο θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Αντίστοιχα, όπως επισήμανε ο κ. Βασίλης Ράπανος, Αντιπρόεδρος της ΕΕΤ και Πρόεδρος ΔΣ της Alpha Bank η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων δημιουργεί ειδικές συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα και στις σχέσεις του με τις επιχειρήσεις, γεγονός που προϋποθέτει προσαρμογή από όλους τους εμπλεκομένους.
Τι αλλάζει για τις εξαγωγές
Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων υπέβαλε προς την ΕΕΤ Υπόμνημα 5 κρίσιμων σημείων με προτάσεις για την αποτελεσματικότερη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, με επίκεντρο τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, για τις οποίες έλαβε άμεσα και απαντήσεις εκ μέρους της ΕΕΤ, ως εξής:
1. Αποκέντρωση εγκρίσεων συναλλαγών από τις εμπορικές Τράπεζες: Από σήμερα, σε ικανοποίηση αιτήματος του ΠΣΕ, ενεργοποιούνται ειδικές Επιτροπές και Υποεπιτροπές στις Τράπεζες για την άμεση έγκριση αιτημάτων συναλλαγών με το εξωτερικό και με προτεραιότητα την εισαγωγή πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων και υλικών συσκευασίας για εξωστρεφείς επιχειρήσεις, για ποσά ως 100.000 ευρώ/ημέρα.
2. Επέκταση του ορίου αναλήψεων των 50.000 ευρώ ημερησίως για εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει με τις ναυτιλιακές εταιρείες. Το αίτημα θα υποβληθεί επισήμως από τον ΠΣΕ και στην Κυβέρνηση ώστε να σταδιακά να επεκταθεί στους εξωστρεφείς κλάδους, όπως ισχύει και από την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
3. Χρονική παράταση λήξης επιταγών που έληξαν την περίοδο της τραπεζικής αργίας ή λήγουν τις επόμενες ημέρες. Ήδη εξετάζεται επέκταση διάρκειας επιταγών ως τα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
4. Αύξηση ορίου δαπανών με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) στο εξωτερικό για την κάλυψη εξόδων επαγγελματικών ταξιδίων. Από σήμερα αυξήθηκαν τα όρια ανά ημέρα και ανά τράπεζα στα επίπεδα των 300.000 ευρώ, ενώ εκ μέρους του ΠΣΕ υπεβλήθη πρόταση προς επεξεργασία για οριζόντια αύξηση του ποσού που μπορούν να διαθέτουν σε μετρητά τα φυσικά πρόσωπα κατά την παραμονή τους εξωτερικό (αύξηση από τις 2.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο).
5. Αποκατάσταση λειτουργίας υπηρεσιών factoring από τις αρμόδιες θυγατρικές των Τραπεζών. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα σταδιακά ενεργοποιούνται οι υπηρεσίες factoring των μεγάλων συστημικών Τραπεζών και τις επόμενες ημέρες θα διεξάγονται με ομαλότερους ρυθμούς.
Για την ακόμη πιο αποτελεσματική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και την εφαρμογή του νέο κανονιστικού πλαισίου, αποφασίστηκε η ανάπτυξη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ ΠΣΕ και ΕΕΤ για την ομαδοποίηση αιτημάτων των επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες, οι οποίες αφορούν συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου.
Να σημειωθεί ότι εκ μέρους του ΠΣΕ στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός της Προέδρου ΔΣ, κυρίας Χριστίνα Σακελλαρίδη, οι Αντιπρόεδροι του ΔΣ, κ.κ. Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα (Μέλι Αττικής), Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου (Μύλοι Σόγιας, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, GF Energy) και ο κ. Θεόδωρος Μπερτζελέτος (CREDIN, Sulphur Hellas), ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, κ. Ευάγγελος Κολοκοτρώνης (ADELCO) και τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Αντώνης Χαχλάκης (Ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας) και Νίκος Μαυρίκος (ΜΑΥΡΙΚΟΣ Α.Ε., Πρόεδρος Συνδέσμου Εφοδιαστών Πλοίων).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις