Τα μέτρα που λειτουργούν ως «δίχτυ ασφαλείας» για τα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά θα παραμείνουν σε ισχύ και το 2016. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες με σκοπό την επίσημη έγκριση των σχετικών νομικών αποφάσεων μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι παραγωγοί και λαμβάνει μέτρα για να τους στηρίξει. Για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, τα προβλεπόμενα μέτρα μπορούν να τεθούν σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα, ενώ για τον γαλακτοκομικό τομέα θα ισχύουν από την 1 Οκτωβρίου. Την πρόθεση για παράταση ορισμένων από τα υφιστάμενα μέτρα ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, PhilHogan, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 13ης Ιουλίου. Σήμερα, ο Επίτροπος Hogan δήλωσε:
«Τα σημαντικά μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύουν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τους γεωργούς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία. Τα μέτρα αυτά έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στον μετριασμό των επιπτώσεων της απαγόρευσης. Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά και δεδομένου ότι έχει παραταθεί η απαγόρευση, πρέπει να εξακολουθήσουμε να προσφέρουμε ένα δίχτυ ασφαλείας, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους παραγωγούς που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της απαγόρευσης.»
Για τον γαλακτοκομικό τομέα, τα μέτρα συνίστανται σε δημόσια αγορά (παρέμβαση) και ενισχύσεις προς την ιδιωτική αποθεματοποίηση τόσο για το βούτυρο όσο και για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται και χωρίς την παράταση θα πάψουν να ισχύουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.
Η παρέμβαση θα παραταθεί από την 1 Οκτωβρίου 2015 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016 προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διακοπή στη λειτουργία του τομέα (για τα γαλακτοκομικά προϊόντα η παρέμβαση είναι συστηματικά ανοικτή κάθε χρόνο από την 1 Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου). Η ιδιωτική αποθεματοποίηση (για την οποία δεν ισχύει το αυτόματο άνοιγμα) επίσης θα παραταθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016.
Για τα φρούτα και τα λαχανικά, η Επιτροπή προτείνει να παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου 2016 τα μέτρα που έπαψαν να ισχύουν στις 30 Ιουνίου 2015. Τα εν λόγω μέτρα καλύπτουν τις κύριες ομάδες οπωροκηπευτικών (συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων και νεκταρινιών) που επηρεάζονται από την ρωσική απαγόρευση. Τα μέτρα αυτά συνίστανται σε αποσύρσεις προϊόντων για δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, σε αποσύρσεις προϊόντων για άλλους σκοπούς (π.χ. ζωοτροφές, λιπασματοποίηση, απόσταξη), καθώς και στα λεγόμενα μέτρα «πρώιμης συγκομιδής» και «μη συγκομιδής» προϊόντων.
Οι ποσότητες θα κατανεμηθούν στα Κράτη Μέλη που εξήγαγαν σημαντικές ποσότητες στη Ρωσία τα τελευταία τρία χρόνια. Πέραν αυτού, μια επιπλέον ποσότητα που δεν θα υπερβαίνει τους 3,000 τόνους ενδέχεται να αποσυρθεί από την αγορά σε όλα τα Κράτη Μέλη για σκοπούς περαιτέρω σταθεροποίησης της αγοράς.
Η παγκόσμια ζήτηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων επιδεινώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης των εισαγωγών από την Κίνα. Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση της αδικαιολόγητης και παράνομης απαγόρευσης στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα ακόμη έτος δηλ. έως τον Αύγουστο του 2016. Κατά συνέπεια, η υφιστάμενη πίεση που ασκείται στις τιμές του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να συνεχίσει κατά τους προσεχείς μήνες. Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, η παράταση της ρωσικής απαγόρευσης σημαίνει ότι μια σημαντική εξαγωγική αγορά εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμη στους ευρωπαίους παραγωγούς και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις στις τιμές.
Τομέας γαλακτοκομικών προϊόντων
Στην περίπτωση παρέμβασης, οι δημόσιες αρχές αγοράζουν τις ποσότητες που προσφέρονται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες σε καθορισμένη τιμή για μια μέγιστη ποσότητα 109 000 τόνων αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη και 50 000 τόνων βουτύρου και εφόσον τα προσφερόμενα προϊόντα πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις ποιότητας. Όταν οι ποσότητες αυτές εξαντληθούν, η παρέμβαση συνεχίζεται με ένα σύστημα υποβολής προσφορών. Οι ποσότητες βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη που αγοράστηκαν πωλούνται στη συνέχεια στην ελεύθερη αγορά από τις δημόσιες αρχές μόλις ανακάμψουν οι τιμές.
Στην περίπτωση της ιδιωτικής αποθεματοποιήσεως, τα αγαθά παραμένουν στην κυριότητα του ιδιώτη επιχειρηματία, ο οποίος δεσμεύεται μέσω συμβολαίου να αποσύρει τα προϊόντα από την αγορά για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ως αντιστάθμισμα, παρέχονται ενισχύσεις για κάλυψη μέρους των δαπανών αποθεματοποίησης.
Τα νομοθετικά σχέδια για την επέκταση των μέτρων αυτών είχαν ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή με εκπροσώπους των Κρατών Μελών. Τα αντίστοιχα νομικά κείμενα αναμένεται να δημοσιευθούν και να τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.
Από την έναρξη του προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, δόθηκαν περίπου 108 652 τόνοι βουτύρου και 40 045 τόνοι αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη για ιδιωτική αποθεματοποίηση. 1 176 τόνοι αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη προσκομίστηκαν στην παρέμβαση.
Τομέας οπωροκηπευτικών
Τα νομοθετικά σχέδια για την παράταση αυτών των μέτρων έχουν ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή μαζί με ομάδα εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από τα Κράτη Μέλη για την επέκταση των έκτακτων μέτρων στήριξης. Η δημοσίευση και έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν έως τις 30 Ιουνίου 2015, αποσύρθηκαν περίπου 770 000 τόνοι από την αγορά με στήριξη περίπου 155 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις