Σύσκεψη για την πρόληψη και προστασία από κρούσματα ελονοσίας

Σύσκεψη με στόχο την πρόληψη και την προστασία από ενδεχόμενα κρούσματα ελονοσίας στο άμεσο μέλλον πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με σκοπό την αναγκαιότητα σωστής, έγκαιρης και την από κοινού οργάνωσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη πραγματοποίησης, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους, δράσεων για την αντιμετώπιση του κινδύνου εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας στη περιοχή ευθύνης των.

Ο κ. Κ. Αγοραστός αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συνεργασία, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων τονίζοντας: «Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Πρέπει όλοι από την πλευρά μας και στον τομέα που μας αναλογεί, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό καθώς, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Πρέπει όμως να υπάρχει ετοιμότητα έτσι ώστε ακόμα και σε περίπτωση που εμφανιστεί ένα κρούσμα, να υπάρχει έτοιμος μηχανισμός αντιμετώπισης του φαινομένου έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί».

Η Ελλάδα θεωρείται επισήμως ελεύθερη ελονοσίας από το 1974.  Παρόλα αυτά το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό, λόγω των παρακάτω παραγόντων:

(α) Η χώρα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος. Επιπλέον παρατηρείται είσοδος σημαντικού αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα (κυρίως μέσω των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων) από χώρες ενδημικές στην ελονοσία, οι οποίοι δεν υπόκεινται σε υγειονομικό έλεγχο.

(β) Κουνούπια του γένους Anopheles, τα οποία μεταδίδουν την ελονοσία, κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

(γ)  Σημειώνονται κλιματολογικές αλλαγές (αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ή/και των θερμών ημερών/έτος), με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.

Όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα ,το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε ευάλωτες περιοχές της χώρας θεωρείται υπαρκτό, όπου συνδυάζεται η παρουσία των ανώφελων κουνουπιών (διαβιβαστές) και ασθενών με ελονοσία που μεταδίδουν το παράσιτο στα κουνούπια. Ως υψηλού κινδύνου θεωρούνται όλες οι περιοχές στις οποίες καταγράφτηκαν εγχώρια κρούσματα ελονοσίας τα τελευταία έτη, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών της Θεσσαλίας.

Καθώς η εμπειρία της αντιμετώπισης της ελονοσίας τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης των τοπικών και περιφερειακών φορέων δημόσιας υγείας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, η οργάνωση και υλοποίηση δράσεων πρόληψης για την ελονοσία αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας. 

Για την πρόληψη της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στις περιοχές υψηλού κινδύνου απαιτείται η υλοποίηση μίας σειράς δράσεων που περιλαμβάνουν επιγραμματικά :

-Ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της ελονοσίας για την  έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων, αρχής  γινομένης από την τακτική καταγραφή ευπαθών πληθυσμών και πληθυσμών που προέρχονται  από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία.
- Ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας (συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών).
-Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας
-Ολοκληρωμένα προγράμματα  διαχείρισης κουνουπιών.

Όπως έγινε γνωστό οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν να υπάρχει ετοιμότητα των φορέων υγείας για ενδεχόμενη εμφάνιση του φαινομένου, να επανεξεταστεί και να ενταθούν τα προγράμματα κωνοπωκτωνίας, να υπάρχει βελτίωση των δράσεων και συντονισμός των αρμοδίων φορέων και διατομεακή συνεργασία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός  αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Γιώργος Τσίγκας, ο υποδιοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας κ. Στερεάς Ελλάδος κ. Μιχάλης Βενιζέλος, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολάτος, ο  καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.  Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι διευθυντές ς Δ/νσεων δημόσιας Υγείας των  Περιφερειακών Ενοτήτων, οι επόπτες υγείας  για την κωνοποκτονία, εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.α.
                                                                                                          

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις