Σύσταση φορολογικών αποθηκών οινοποιείων

Σύμφωνα με ερωτήματα που τέθηκαν  στην ΚΕΟΣΟΕ σχετικά με ειδικότερα θέματα που σχετίζονται με τη σύσταση Φορολογικής Αποθήκης διευκρινίζονται τα εξής:

Νομιμότητα ή όχι ένταξης δεξαμενών στην Φορολογική Αποθήκη στις οποίες πραγματοποιείται η ζύμωση των οίνων (μη τελικό προϊόν) και  αποθήκευση του οίνου  μετά την ζύμωση  στις ίδιες δεξαμενές (κυρίως λευκών οίνων) ως τελικού προϊόντος.

Σε ορισμένα Τελωνεία επικρατεί η άποψη ότι δεν είναι νόμιμο στην Φορολογική Αποθήκη να στεγάζονται δεξαμενές με οίνο εν ζυμώσει, που είναι προϊόν ενδιάμεσο πριν το «τελικό προϊόν» σύμφωνα με τον ορισμό της σχετικής απόφασης.

Η άποψη αυτή απορρίπτεται από την Γ.Δ. Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. , αφού:

  • Στη φορολογική αποθήκη μπορούν να συνυπάρχουν και προϊόντα εκτός Ε.Φ.Κ.
  • Όταν ο οίνος ζυμωθεί, θα γνωστοποιηθεί με «Δελτίο Παραγωγής» στο οικείο Τελωνείο ως τελικό προϊόν, αφού πρέπει να εισαχθεί στην Φορολογική Αποθήκη

 

Η μεταβολή θερμοκρασίας επηρεάζει τον όγκο των αποθηκευμένων στις ογκομετρημένες δεξαμενές οίνων και δημιουργεί αποκλίσεις σ’ αυτόν  ανάλογα με την χρονική στιγμή και την θερμοκρασία μέτρησης του όγκου

  • Τις μεταβολές  του όγκου εξαιτίας των μεταβολών της θερμοκρασίας, το Γ.Χ.Κ. τις διορθώνει με ογκομετρικούς πίνακες στους οποίους συσχετίζεται, το ειδικό βάρος του οίνου με την εκάστοτε  θερμοκρασία, σε σύγκριση με την σταθερή  «θερμοκρασία  αναφοράς» η οποία πανευρωπαϊκά έχει ορισθεί τους 20ο C.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις