Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) με θέμα «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΟΥ Π.Α.Α.», την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της AGROTICA 2016.
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπ. Μάμαλης, κήρυξε την έναρξη της ημερίδας με τον χαιρετισμό του.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χ. Κασίμης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ι. Ταχματζίδης και ο Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, κ. Ν. Μπουνάκης ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην ημερίδα παρευρέθη ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Σαρόπουλος.
O Γενικός Γραμματέας στο χαιρετισμό του τόνισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο αγροδιατροφικός τομέας στη διαμόρφωαη του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας μας, τομέας με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης αλλά και μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησής της. Επισήμανε τους βασικούς άξονες στους οποίους στοχεύει η εθνική αγροτική πολιτική, όπως είναι η ανάπτυξη ενός αειφόρου παραγωγικού μοντέλου που θα διασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών, θα μεγεθύνει την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων και θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των προϊόντων μας. Γνωστοποίησε τη συγκρότηση ομάδας παρακολούθησης της Κ.Α.Π. από το Υπουργείο, η οποία συνεδριάζει, καταγράφει και εισηγείται ζητήματα ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη στην ενδιάμεση αναθεώρηση της Κ.Α.Π., καθώς και τη συγρκότηση και επεξεργασία του πρώτου σχεδίου στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας. Τέλος, στάθηκε στον ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που αφορούν στον αγροτικό τομέα, ενώ κάλεσε το Επιμελητήριο να αποτελέσει ουσιαστικό σύμβουλο της πολιτείας στα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της υπαίθρου μέσα στο νέο Π.Α.Α..
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στον χαιρετισμό του επισήμανε το αίτημα προς την πολιτεία για την ύπαρξη περιφερειακού σχεδιασμού υλοποίησης του Π.Α.Α. ο οποίος θα βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας και τόνισε την άμεση συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Επιμελητηρίου, τόσο σε τρέχοντα ζητήματα όσο και σε θέματα στρατηγικής.
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε την πρότασή τους για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, ενώ επισήμανε ότι το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
Μετά τους χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου πήρε το λόγο ευχαριστώντας για ακόμη μία φορά τους συμμετέχοντες στην ημερίδα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., τονίζοντας ότι το νέο Π.Α.Α. αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του αγροτικού τομέα, καθώς τα προηγούμενα προγράμματα ανάπτυξης δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε. Επιπλέον επισήμανε την άμεση σύνδεση του νέου προγράμματος με τους γεωτεχνικούς μέσω των νέων μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και τη χρήση αυτής ως επενδυτικό εργαλείο στο γεωργικό τομέα.
Ο πρώτος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κ. Νικόλαος Μανέτας, Διευθυντής Ε.Υ.Δ. Π.Α.Α.. Ο Κ. Μανέτας με την ομιλία του με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές του νέου Π.Α.Α. 2014-2020» επισήμανε το γεγονός ότι οι διαπιστώσεις για την εφαρμογή όλων των προηγούμενων προγραμμάτων αποτελούν ουσιαστικά τις νέες προκλήσεις του Π.Α.Α.. Τα προηγούμενα προγράμματα δεν κατάφεραν να αναπροσανατολίσουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είτε για λόγους σχεδιασμού, όπως η απουσία στόχευσης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είτε για φιλοσοφικούς λόγους της ΚΑΠ, όπως η εξάρτηση του αγροτικού τομέα από τις επιδοτήσεις. Οι διαπιστώσεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι ζωτικής σημασίας ο ρόλος του νέου Π.Α.Α. να είναι ουσιαστικότερα παρεμβατικός για να μπορέσει να επιλύσει διαρθρωτικά προβλήματα στην ύπαιθρο, ότι είναι αναγκαία η συνέργεια και η συμπληρωματικότητα των παρεμβάσεων, καθώς και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του διοικητικού μηχανισμού υποστήριξης της εφαρμογής του προγράμματος η οποία θα επιτευχθεί με τη χρήση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών, με την απλοποίηση των διαδικασιών (προσκλήσεις σε κύκλους υποβολής αιτήσεων, μείωση γνωμοδοτικών επιτροπών, κ.λπ.) και του θεσμικού πλαισίου, καθώς και με βελτιώσεις στις διαδικασίες χρηματοδότησης και την υιοθέτηση ηλεκτρονικών και διαδικτυακών μηχανογραφικών εφαρμογών. Στο τέλος της ομιλίας του επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ιδιαίτερα στα νέα νέτρα του νέου προγράμματος, για την πραγματοποίηση της επιδιωκόμενης μετατόπισης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Στη συνέχεια της ημερίδας, το λόγο πήρε η κα Αικατερίνη Αθανασοπούλου, Προϊσταμένη Μονάδας Α, της Ε.Υ.Δ. του Π.Α.Α., η οποία παρουσίασε το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Η κα Αθανασοπούλου τόνισε τα νέα στοιχεία του Προγράμματος όπως είναι το αποθεματικό επίδοσης, όπου το 6% περίπου από τα κοινοτικά κονδύλια θα κρατηθούν και θα αποδοθούν το 2019 εκεί που έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Επιπλέον, επισήμανε ότι στο νέο πρόγραμμα δεν υπάρχουν τέσσερις άξονες αλλά έξι προτεραιότητες με πρώτη προτεραιότητα τη μεταφορά γνώσεων και καινοτομίας η οποία διαχέεται και σε όλες τις υπόλουπες προτεραιότητες. Τέλος, εστίασε σε ένα από τα νέα μέτρα του προγράμματος, τη δημιουργία συμβουλευτικών δομών για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους και κτηνιάτρους ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.
Η κα Ευαγγελία Τζουμάκα, Μονάδα Α, Ε.Υ.Δ. Π.Α.Α., παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια του πρωτογενή τομέα, μέσα από το νέο Π.Α.Α., αναλύοντας τους δικαιούχους, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις αρχές κριτηρίων επιλογής και τα ποσοστά ενίσχυσης. Τα σχέδια αφορούν στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα με έμφαση στα οπορωκηπευτικά, στην αιγοπροβατοτροφία, στην παραγωγή ζωοτροφών και σε καλλιέργειες προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή, στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος, αφού πρώτα όμως εκπληρωθεί η υποχρέωση που έχει η χώρα για την τιμολόγηση του αρδευτικού νερού και ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, καθώς και στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση των ΑΠΕ και στην προστασία του περιβάλλοντος. Σχετικά με τον τομέα της μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων, με το νέο πρόγραμμα θα μπορούν να ενισχύονται μονάδες που το τελικό τους προϊόν δεν είναι γεωργικό προϊόν. Τέλος, ένα καινούργιο μέτρο είναι και η καινοτομία, η οποία θα ενισχυθεί μέσα από δράσεις συνεργασίας. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει στήριξη για τη δημιουργία και τη λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) με στόχο την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητας της γεωργίας, καθώς και στήριξη και συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Η ΕΣΚ είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό τη δημιουργία γέφυρας μεταξύ της επιστήμης και της παραγωγικής διαδικασίας για την ενσωμάτωση νέων πρακτικών και καινοτόμων διεργασιών στην παραγωγική διαδικασία. Ουσιαστικά, ο στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Με το μέτρο της συνεργασίας μπορεί να υπάρχουν συνέργειες και με άλλα μέτρα του προγράμματος.
Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Κοβάνης, Μονάδα Α, Ε.Υ.Δ. Π.Α.Α., ανέπτυξε τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, καθώς και το θέμα της τοπικής ανάπτυξης μέσα από την πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER. Τα νέα στοιχεία στο μέτρο των συστημάτων ποιότητας είναι η είσοδος της ποιότητας στα τρόφιμα, οι μόνο νέες είσοδοι στα συστήματα που επιδοτούνται, καθώς και η διεύρυνση των συστημάτων που μπορούν να επιχορηγηθούν, όπως για παράδειγμα προϊόντα ορεινής παραγωγής, προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, βαμβάκι με σύμβαση ECOLABEL, κ.λπ.. Το μέτρο του προγράμματος που αφορά τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών έχει το ρόλο κινήτρου προκειμένου να ενθαρρύνει τη σύσταση των ομάδων και των οργανώσεων, ενώ τέλος στο θέμα της τοπικής ανάπτυξης μέσα από την πρωτοβουλια των τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER, υπάρχουν δύο νέοι παράγοντες, η πολυταμειακή προσέγγιση στην υλοποίηση του μέτρου αυτού με τη χρήση του ταμείου Αλιείας, του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ αλλά και η ενίσχυση των δράσεων συνεργασίας.
Μετά τον κ. Κοβάνη, ο κ. Σπυρίδωνας Στάχτιαρης, Προϊστάμενος Διευθύνσεων Αγροτικής Κατάρτισης και Αγροτικής Εκπαίδευσης του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», ανέλυσε το θέμα των Εκπαιδεύσεων και των καταρτίσεων μέσα από το νέο Π.Α.Α.. Επισήμανε τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν όπως είναι η έλλειψη πληροφόρησης, κατάρτισης εκπαίδευσης και υποστήριξης του αγροτικού τομέα καθώς απουσιάζει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της παραγωγής της γνώσης και του ασπασχολούμενου στον αγροτικό χώρο, καθώς και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, ενώ τόνισε ότι το κύριο όχημα της διάχυσης της καινοτομίας είναι η επαγγελατική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Την ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του ο κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο του γεωτεχνικού στην υλοποίηση του νέου προγράμματος. Ο γεωτεχνικός θα πρέπει να επιστρέψει στο πεδίο δράσης του, το χωράφι, ενώ ο παραγωγός θα πρέπει να πειστεί ότι η επιστημονική επάρκεια των γεωτεχνικών είναι τέτοια που θα του δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του.
Η λήξη της ημερίδας κηρύχθηκε με τον χαιρετισμό του Προέδρου προς όλους τους εισηγητές και τους ακροατές που τίμησαν με την παρουσία τους την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση του Επιμελητηρίου.
Την ημερίδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη:
ΜΕΡΟΣ 1ο: https://www.youtube.com/watch?v=jy-ry5kzA_U
ΜΕΡΟΣ 2ο: https://www.youtube.com/watch?v=YNcXZq0ZvOA
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις