Το 2015, οι γαλλικοί βιολογικοί αμπελώνες αριθμούσαν 5.200 πιστοποιημένες εκμεταλλεύσεις με 673.000 στρέμματα (+ 3% σε σχέση με το 2014). Αν και δεν υπάρχει επιβράδυνση, "υπάρχει μια πιο μετριοπαθής αύξηση" αναγνωρίζει η Elisabeth Mercier, διευθύντρια της Agence Bio, σε συνέντευξη της. Η αύξηση των εκτάσεων βιολογικών αμπελώνων είναι ιδιαίτερα μικρή σε σύγκριση με την περίοδο 2009-2010, όταν «η αμπελουργία επεκτεινόταν μαζί με την εθνική οικονομία», θυμάται η Elisabeth Mercier (η γαλλική κατανάλωση και η παραγωγή βιολογικών προϊόντων τριπλασιάστηκε μεταξύ του 2007 και του 2014).
Η σημερινή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα μικρή σε σύγκριση με εκείνη της αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία είχε κάνει άλμα από το 2007 κατά 15%, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Agence Bio. Γνωρίζοντας ότι περισσότερο από το ήμισυ των εγχώριων βιολογικών κρασιών καταναλώνονται σε εθνικό επίπεδο (56% το 2014), το τελευταία στοιχεία «σημαίνουν συναγερμό». «Η πρόκληση για μας είναι να ανταποκριθεί με βιώσιμο τρόπο η ζήτηση των καταναλωτών», αναφέρει ο οινοποιός Patrick Guiraud (ο Πρόεδρος της ένωσης Millésime Bio). Η μετατροπή των αμπελώνων που απαιτεί μια τριετία θα διαταράξει την ισορροπία. Το 2019 που θα εισέλθει η παραγωγή των βιολογικών αμπελώνων δεν θα μπορεί να εξασφαλισθεί ισορροπία μεταξύ των επιφανειών και της κατανάλωσης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις