Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO πραγματοποιήθηκαν φέτος από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016.
Ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και την αναγνώριση δικαιώματος διοργάνωσης-διεξαγωγής διαγωνισμών οίνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο φετινό διαγωνισμό, 35 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και διανομείς οίνου δοκίμασαν 647 δείγματα. Τα 620 ήταν οίνοι από την Ελλάδα και από 5 άλλες χώρες: Βραζιλία, Κύπρο, Τουρκία, Σλοβακία και Τσεχία και τα 27 ήταν αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Γευσιγνώστες 16ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης
ΟΝΟΜΑ |
ΙΔΙΟΤΗΤΑ |
ΧΩΡΑ |
Andersen Nicole |
Οινοχόος |
Η.Π.Α. |
Αντωνίου Δημήτρης |
Οινολόγος |
Κύπρος |
Μπέρσος Νίκος |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
Corbeels Vicky |
Δημοσιογράφος Οίνου – Συγγραφέας |
Βέλγιο |
De Grazia Marco |
Οινοποιός |
Ιταλία |
De Siqueira Ferreira Daniel |
Οινολόγος |
Βραζιλία |
Δουλουφάκης Νικόλαος |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
Gargova Ekaterina |
Οινολόγος |
Βουλγαρία |
Γεωργίου Σωτήρης |
Οινοχόος - Δημοσιογράφος Οίνου |
Ελλάδα |
Gerari Maria |
Οινολόγος |
Ιταλία |
Γκισλή Αλεξάνδρα |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
Kornblum Yair |
Δημοσιογράφος Οίνου |
Ισραήλ |
Κοτσερίδης Γιώργος |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
Κυριακοπούλου Χρυσούλα |
Οινολόγος – Δημοσιογράφος Οίνου |
Ελλάδα |
Logan Gerard |
Οινολόγος |
Νέα Ζηλανδία |
Malićanin Marko |
Οινολόγος |
Σερβία |
Molavi Afshin |
Οινοχόος |
Σουηδία |
Νεγρεπόντη Νίκη |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
Παπανδρέου Κυριάκος |
Οινολόγος |
Κύπρος |
Παπαοικονόμου Γιάννης |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
Πλαχούρας Απόστολος |
Οινολόγος - Οινοχόος |
Ελλάδα |
Γευσιγνώστες 16ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης & 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης
ΟΝΟΜΑ |
ΙΔΙΟΤΗΤΑ |
ΧΩΡΑ |
Alblas Chris |
Δημοσιογράφος Οίνου |
Ολλανδία |
Ασκητής Αντώνιος |
Οινοχόος |
Γερμανία |
Γκαβάγιας Ανδρέας |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
Καραθάνος Θανάσης |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
Manessis Nico |
Δημοσιογράφος Οίνου – Συγγραφέας |
Ελβετία |
Μπούζα Δέσποινα |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
Bertrand Alain |
Οινολόγος |
Γαλλία |
Οι 5 κριτικές επιτροπές λειτούργησαν με την επίβλεψη ενός προέδρου και μιας ομάδας υποστήριξης:
Πρόεδρος |
|
Σουφλερός Ευάγγελος |
Καθηγητής Οινολογίας και Αποσταγμάτων, Α.Π.Θ. Τμήμα Γεωπονίας |
Ομάδα υποστήριξης |
|
Έφη Χατζηδημητρίου |
Γεωπόνος - Οινολόγος, Επικ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Τμήμα Χημείας |
Σεραφείμ Θεοχάρης |
Γεωπόνος - Οινολόγος, Σύμβουλος Διαγωνισμού Οίνου |
Σταυρούλα Λιάπη |
Γεωπόνος – Οινολόγος, Σύμβουλος Διαγωνισμού Οίνου |
Εκπρόσωποι Γενικού Χημείου Κράτους |
|
Μαρία Λουκίδου |
Δρ. Χημικός – Χ.Υ. Μακεδονίας – Θράκης, Υποδιεύθυνση Θεσ/νίκης |
Νεκτάριος Πάγκαλος |
Δρ. Χημικός - Χ.Υ. Μακεδονίας – Θράκης, Υποδιεύθυνση Θεσ/νίκης |
Εκπρόσωποι Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |
|
Σπύρος Κατωπόδης |
Γεωπόνος – Οινολόγος, Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης |
Έλενα Μπέλλου |
Γεωπόνος – Οινολόγος, Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών |
Οι δοκιμαστές εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζόμενων δειγμάτων απένειμαν Μεγάλα Χρυσά, Χρυσά και Ασημένια μετάλλια σύμφωνα με την παρακάτω κατανομή ανά χώρα:
ΟΙΝΟΙ |
|||||
Χώρα |
Μεγάλο Χρυσό |
Χρυσό |
Ασημένιο |
Σύνολο Μεταλλίων |
Σύνολο Συμμετοχών |
Ελλάδα |
2 |
48 |
108 |
158 |
535 |
Βραζιλία |
0 |
0 |
0 |
0 |
12 |
Κύπρος |
0 |
5 |
14 |
19 |
62 |
Σλοβακία |
0 |
2 |
1 |
3 |
6 |
Τσεχία |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
Τουρκία |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 |
Σύνολα |
2 |
55 |
123 |
180 |
620 |
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ |
||||
Χώρα |
Χρυσό |
Ασημένιο |
Σύνολο Μεταλλίων |
Σύνολο Συμμετοχών |
Ελλάδα |
2 |
5 |
7 |
22 |
Κύπρος |
1 |
1 |
2 |
5 |
Σύνολα |
3 |
6 |
9 |
27 |
Αξίζει να επισημανθεί ότι το 79% των οίνων και το 85% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό συγκέντρωσαν την βαθμολογία για μετάλλιο αλλά αποκλείστηκαν από τη βράβευση λόγω του κανονισμού που ορίζει ότι μέχρι το 30% των συμμετεχόντων δειγμάτων μπορούν να βραβευθούν. Η βαθμολογία αυτή αποδεικνύει με προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.
Ειδικές Διακρίσεις
Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» και φορείς της πολιτείας και του κλάδου απένειμαν τις ακόλουθες ειδικές διακρίσεις με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογία των οίνων των παρακάτω κατηγοριών αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο:
|
|
|
|
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Μυστικό Μονοπάτι 2015, Λευκός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θράκη |
Της οινοποιίας Αγρόκτημα Μελμάρ Α.Ε. |
|
2. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ασύρτικο, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπου Σαντορίνη 2015, Λευκός, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη |
Της οινοποιίας Τσέλεπος – Τζανετόπουλος ΕΠΕ |
3. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Τομή Μοσχοφίλερο 2015, Ροζέ, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Αρκαδία |
Της οινοποιίας Αφοί Τρουπή Ο.Ε. |
3α. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Μοσχοφίλερο 2015, Λευκός, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Μαντινεία |
Της οινοποιίας Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. |
4. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Αγιωργίτικο, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Νεμέα 2011, Ερυθρός, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα |
Της οινοποιίας Μπαραφάκα |
5. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Νάουσα 2012, Ερυθρός, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νάουσα |
Της οινοποιίας Γεωργιάδης -Σπινθηροπούλου Ο.Ε.
|
6. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξυνιστέρι, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Persefoni 2015, Λευκός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πάφος |
Της οινοποιίας Kolios Winery Ltd.
|
7. |
Ειδική διάκριση σε έναν αφρώδη ή ημιαφρώδη οίνο με την υψηλότερη βαθμολογία |
Akakies Sparkling 2014, Ροζέ, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Αμύνταιο |
Της οινοποιίας Κυρ Γιάννη Α.Ε. |
8. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ή ημίξηρο ροζέ οίνο με την υψηλότερη βαθμολογία |
Ορεινός Ήλιος 2015, Ροζέ, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κόρινθος |
Της οινοποιίας Σεμέλη Α.Ε.
|
8α. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ή ημίξηρο ροζέ οίνο με την υψηλότερη βαθμολογία |
Άκρες 2015, Ροζέ, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος |
Της οινοποιίας Σκούρας Ο.Α.Α.Ε. |
9. |
Ειδική διάκριση σε έναν γλυκύ οίνο με την υψηλότερη βαθμολογία |
Μονεμβασιά / Malvasia 2010, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Μονεμβασία Malvasia |
Της οινοποιίας Γ. Τσιμπίδης & Σία Οινοποιητική Μονεμβασιάς |
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.tiwc.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις