Συνεδρίαση πρόκειται να πραγματοποιήσει στη Βέροια, η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων των αγροτών, το Σάββατο 9 Ιουλίου, προκειμένου να επανεξετάσει τα προβλήματα του κλάδου.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, αναφέρεται στις άμεσες και βαριές επιπτώσεις τις οποίες υφίστανται οι αγρότες «με το ξεκίνημα της εφαρμογής των νέων, σκληρών μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται στο νόμο για το ασφαλιστικό - φορολογικό», ως συνέχεια και συνέπεια της ψήφισης, των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, πέρυσι το καλοκαίρι.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Άμεσες και βαριές είναι οι επιπτώσεις στους αγρότες με το ξεκίνημα της εφαρμογής των νέων, σκληρών μέτρων τα οποία περιλαμβάνονται στο νόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό που ψήφισε, στις αρχές του περασμένου Μάη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως συνέχεια και συνέπεια της ψήφισης των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, πέρσι το καλοκαίρι, από την κυβέρνηση, αλλά και τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, τους 222 βουλευτές.
Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν, ήδη, κατά 3% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θ' ακολουθήσουν, απανωτές, αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, ώστε το 2022 οι εισφορές για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,20% του εισοδήματός μας.
Φέτος, για το εισόδημα του 2015, συνεχίζουμε να πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13%. Από του χρόνου θα ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος - το πετύχαμε με τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα μας στα μπλόκα, τον περασμένο χειμώνα, που κράτησε 40 μερόνυχτα - που, όμως, είναι χαμηλό, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δέχτηκε τις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί που διεκδικούσαμε στα μπλόκα, αλλά κουτσούρεψε κι αυτό που ίσχυε για τους εργατοϋπάλληλους και τους συνταξιούχους κι από τις 9.500 ευρώ που ήταν το κατέβασε στις 8.670 ευρώ. Δεν δέχτηκε, επίσης, να ικανοποιήσει τα άλλα, δίκαια, αιτήματά μας για το φορολογικό, όπως να μην ισχύει η φορολόγηση με τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης, να μην κρατούν λογιστικά βιβλία - και, άρα, να μην πληρώνουν λογιστή κι άλλα έξοδα - όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ το χρόνο, το μεγάλο κεφάλαιο και στον αγροτικό τομέα να πληρώσει φόρο με συντελεστή 45% κ.α.
Αρχίζει, επίσης, να υλοποιείται η πρόβλεψη του νόμου για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» - «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» λογίζονται όσοι το εισόδημά τους από την αγροτική απασχόληση είναι πάνω από το 50% του συνολικού - που σημαίνει ότι κι άλλοι πολλοί μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες αγρότες που, επειδή το αγροτικό τους εισόδημα είναι πολύ μικρό και δεν μπορούν να ζήσουν, μ' αυτό, τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να κάνουν κι άλλες δουλειές, θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κι όλα τα άλλα υποβοηθητικά για τους αγρότες μέτρα. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με τους αγώνες του στα μπλόκα, αντιπάλεψε αυτόν το διαχωρισμό, τον οποίο προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση και πρόβαλλαν ως βασικό τους αίτημα τα άλλα μπλόκα που εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών, γιατί αποτελεί εργαλείο για πιο μαζικό και πιο γρήγορο ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να προχωρήσει η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Υπέρ αυτού του διαχωρισμού έχει ταχθεί, πολλές φορές, η ΝΔ - το συμπεριέλαβε και τις 11 προτάσεις της για τους αγρότες - κι είναι ψεύτικη και υποκριτική η τωρινή «κριτική» της προς τη κυβέρνηση γι' αυτό το ζήτημα.
Οι μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που ξεκίνησαν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020 - ήδη, στα πρώτα δυο χρόνια ξεπέρασαν το 23% - συνεχίζονται και το τέλος του 2019 θα αγγίξουν το 60%, αποδεκατίζοντας το αγροτικό εισόδημα.
Σε εφαρμογή μπαίνει και το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν ν' απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΓΑ, που αναγκάζονται να συνεχίζουν να δουλεύουν, αφού η σύνταξη που παίρνουν τώρα - αλλά κι αυτή που θα πάρουν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο - είναι πολύ μικρή και δε φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης.
Ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε από το ερχόμενο Φθινόπωρο για το σπίτι, το οικόπεδο στο χωριό - για το οικόπεδο θα είναι αυξημένος - τους αχυρώνες, τους σταύλους και τα χωράφια, αποτελεί ένα ακόμα βαρύ κι ασήκωτο χαράτσι, ενώ παραμένουν τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τα ψεκαστικά, τις σταυλικές εγκαταστάσεις και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.α.
Μαζί με όλα αυτά ήρθαν, φέτος - όπως και κάθε χρόνο, άλλωστε, μιας και «το αγροτικό μαγαζί είναι ξεσκέπαστο» - και καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες να δώσουν πρόσθετο ισχυρό πλήγμα στο ισχνό και συνεχώς μειούμενο εισόδημά μας. Τον περασμένο Μάρτη ήταν ο παγετός που χτύπησε τα δένδρα, μετά ήρθαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες κι ύστερα τα χαλάζι που προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή, σε αρκετές περιπτώσεις, ολοκληρωτικές. Η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουμε πολύ υψηλά ασφάλιστρα, επικαλούμενοι τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του Οργανισμού και τις οικονομικές δυσκολίες του κράτους, αρνούνται, ετσιθελικά και πεισματικά, να ικανοποιήσουν τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των πληγέντων παραγωγών για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, που διορίζεται από τη κυβέρνηση, γυρίζει «σπό χωρίου εις χωρίον» και προκαλεί τον αγροτικό κόσμο, ζητώντας από τους πληγέντες παραγωγούς επιπλέον ασφάλιστρα για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, προωθώντας, και μ' αυτό τον τρόπο, τη «λογική» της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής ασφάλισης.
Ταυτόχρονα, οι αγρότες έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπική επίθεση που εξαπολύουν εναντίον μας οι εμποροβιομήχανοι, επιχειρώντας ν' αγοράσουν όσο το δυνατόν φθηνότερα τα προϊόντα μας και, πουλώντας τα όσο το δυνατόν ακριβότερα στους καταναλωτές, ν αυγαταίνουν συνεχώς τα κέρδη τους. Αυτό, ακριβώς, κάνουν τώρα οι έμποροι των σιτηρών - το ίδιο και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών που λειτουργούν με καθαρά εμπορικά, ιδιωτικοοικονομικά, κερδοσκοπικά κριτήρια - που παίρνουν τη σοδειά σε «ανοιχτές τιμές», με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στα τέλη του αλωνισμού και να μην ξέρουμε ακόμα ούτε πόσο πουλάμε, ούτε αν και πότε θα πληρωθούμε. Αυτό δεν θα συνέβαινε - ή, εν πάση περιπτώσει, αν γινόταν θα είχε λιγότερη οικονομική ζημιά στους αγρότες - αν ίσχυε ο καθορισμός ικανοποιητικής, κατώτερης, εγγυημένης τιμής για όλα τα αγροτικά προϊόντα, όπως διεκδικούμε με τους αγώνες μας.
Οι αγρότες έχουμε απέναντί μας, αντιπάλους και εχθρούς μας, τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που με την εκμετάλλευσή μας και την κερδοσκοπία απομυζούν το μόχθο μας, τους τραπεζίτες με τα πανάκριβα δάνεια και το κράτος με τους βαρείς φόρους που ρουφούν το αίμα μας, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που με την πολιτική την οποία εφαρμόζουν και στηρίζουν μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Θα συνεχίσουμε να ορθώνουνε κοινό αγωνιστικό μέτωπο σ' όλους αυτούς τους αντιπάλους μας, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κάνοντας, ταυτόχρονα, ό,τι μπορούμε για την ανασύνταξη, την ανασυγκρότηση, την μαζικοποίηση και το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που δημιουργήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα, καλεί όλους τους αγρότες να βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική επιφυλακή και εγρήγορση για να οργανώσουμε νέους μάχες, με στόχο ανατρέψουμε τα μέτρα που πέφτουν σαν χοντρές μπάλες χαλαζιού στα κεφάλια μας και την πολιτική που μας καταστρέφει.
Για όλα τα παραπάνω προβλήματα και την καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα συνεδριάσει το Σάββατο 9 Ιουλίου και ώρα 6 το απόγευμα στην Βέροια».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις