Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα  να συμμορφωθεί με την ΚΟΑ στον αμπελοοινικό τομέα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη μηνιαία της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει του ενωσιακού δικαίου. Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους τομείς και πεδία πολιτικής της ΕΕ (βλ. παραρτήματα Ι και ΙΙ), αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Οι βασικές αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή (μεταξύ των οποίων, μία προειδοποιητική επιστολή, 20 αιτιολογημένες γνώμες και 8 παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) παρουσιάζονται παρακάτω και ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει 86 υποθέσεις, εφόσον οι εκκρεμότητες με τα οικεία κράτη μέλη διευθετήθηκαν χωρίς να χρειάζεται η Επιτροπή να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες.


 Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη

 

Γεωργία: Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ να συμμορφωθεί με την κοινή οργάνωση της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών (ΚΟΑ) στον αμπελοοινικό τομέα και να σεβαστεί την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία άσκησης επαγγέλματος και την επιχειρηματική ελευθερία, οι οποίες κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Επί του παρόντος, οι μεμονωμένοι αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου (Ελλάδα) είναι υποχρεωμένοι να είναι μέλη των τοπικών συνεταιρισμών οι οποίοι, με τη σειρά τους, οφείλουν να παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής γλεύκου και σταφυλιών στην Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας του σαμιακού οίνου. Επιπλέον, οι μεμονωμένοι αμπελοκαλλιεργητές δεν επιτρέπεται να καταχωρίζονται ως παραγωγοί οίνου προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Η Επιτροπή κρίνει ότι η υποχρέωση παράδοσης της συνολικής παραγωγής γλεύκου και σταφυλιών σε οργάνωση παραγωγών ισοδυναμεί, στην πραγματικότητα, με την επιβολή απαγόρευσης οικείας παραγωγής οίνου στον μεμονωμένο παραγωγό. Οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν επίσης το άρθρο 103 παράγραφος 1 του κανονισμού ΚΟΑ [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013], σύμφωνα με το οποίο «[ο]ι προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και οι προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις δύνανται να χρησιμοποιούνται από οποιαδήποτε επιχείρηση διαθέτει στην αγορά οίνο που παράγεται σύμφωνα με την αντίστοιχη προδιαγραφή προϊόντος». Μετά την παραλαβή λεπτομερούς καταγγελίας, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στις 26 Φεβρουαρίου 2016, στην οποία απάντησαν οι ελληνικές αρχές στις 27 Απριλίου 2016.

Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά ότι η απάντηση δεν αμβλύνει επαρκώς αυτές τις ανησυχίες και, ως εκ τούτου, αποστέλλει πλέον αιτιολογημένη γνώμη. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να λάβει τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να διορθώσει αυτή την κατάσταση. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις