Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με παρατηρήσεις που αφορούν την παρουσία της Μύγας Μεσογείου (ceratitis capitata) σε οπωρώνες με εσπεριδοειδή, καταγράφηκαν μέτριοι πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης. Όπως επισημαίνεται οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την προσβολή πρώιμων ποικιλιών, με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή του χρώματος των καρπών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου συστήνει άμεση έναρξη δολωματικών ψεκασμών όπου το δόλωμα θα αποτελείται από νερό, ελκυστική ουσία 2% και ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται σειρά παρά σειρά, προσέχοντας το ψεκαστικό υγρό να κατευθύνεται με μορφή χονδρών σταγονιδίων σε κλαδιά χωρίς καρπούς και περιμετρικά του αγρού σε θάμνους και φράκτες.
Οι δολωματικοί ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 7-10 ημέρες, ενώ ο συνδυασμός τους με τη μαζική παγίδευση εξασφαλίζει μεγαλύτερη ̟προστασία. Επιπλέον, συγκομίζονται οι καρποί χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών και επιβαρύνονται λιγότερο τα φυσικά παρασιτοειδή.
Οι ψεκασμοί κάλυψης ξεκινούν με την ωρίμανση των καρ̟πών και επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος. Η δε απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών βοηθάει στον περιορισμό των προσβολών.
Αλευρώδεις
Σε ό, τι αφορά τα δέντρα που έχουν προσβληθεί από αλευρώδεις -dialeurodes citris και paraleyrodes minei- συστήνεται ψεκασμός κατά κηλίδες στα σημεία που εστιάζεται η προσβολή, στο διάστημα 14 - 16 Οκτωβρίου.
Οι αλευρώδεις αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, ιδιαίτερα στα σκιαζόμενα μέρη των δέντρων ό̟που η ατμοσφαιρική υγρασία είναι αυξημένη και θα πρέπει το ψεκαστικό υγρό να φτάνει σε αυτά τα σημεία μέχρι α̟πορροής.
Κορυφοξήρα
Περνώντας στην κορυφοξήρα (deuterphoma tracheiphila), η οποία προσβάλλει κατά κύριο λόγο τις λεμονιές, τις κιτριές και τις νεραντζιές, συστήνονται κυρίως προληπτικά μέτρα. Η ασθένεια προσβάλλει το ξύλο και εκδηλώνεται με απότομο μαρασμό και ξήρανση των φύλλων σε μερικούς βλαστούς και στη συνέχεια με ξήρανση από την κορυφή προς τη βάση κλάδων και βραχιόνων του δένδρου.
Νέες μολύνσεις εννοούνται με την ύπαρξη πληγών και υγρασίας στο διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου.
Όπως επισημαίνεται τα δέντρα που ξηραίνονται από την ασθένεια πρέπει να εκριζώνονται, να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
Η εξυγίανση των προσβεβλημένων δέντρων γίνεται το φθινόπωρο, πριν την έναρξη των βροχών, με αφαίρεση και καταστροφή των ξηρών κλάδων μαζί με υγιές τμήμα 15-20 εκατοστών. Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται. Σημαντικό είναι να αποφεύγονται τα κλαδέματα και τα οργώματα από το φθινόπωρο έως αργά την άνοιξη. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται οι τραυματισμοί των κλάδων, του κορμού και των ριζών, ενώ τυχόν πληγές θα πρέπει να προστατεύονται με εγκεκριμένα σκευάσματα.
Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανεκτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών λεμονιάς (Αδαμοπούλου, Καρυστινή, Ερμιόνη, Monachello, Santa Teresa, Interdonato) κάνει αποτελεσματικότερη την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Συστήνονται 2-3 προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου. Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται το φθινόπωρο με την έναρξη των βροχών. Έκτακτοι ψεκασμοί γίνονται αμέσως μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό.
Σκάσιμο καρπών
Σε ορισμένες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών, κυρίως λεπτόφλουδες, παρατηρείται κατά το φθινόπωρο σκίσιμο του φλοιού και συχνά σκάσιμο της σάρκας. Το φαινόμενο εντείνεται με παρατεταμένη καλοκαιρία και οφείλεται σε απότομες μεταβολές υγρασίας και θερμοκρασίας αέρα και εδάφους στην περίοδο της ωρίμανσης. Με τη σωστή διαχείριση των αρδεύσεων περιορίζεται η εμφάνιση του φαινομένου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις